GOAL 50 2018 - CROATIAN

Cristiano Ronaldo tijesno je izgubio šansu da treći put za redom osvoji Goal 50, ali portugalska super-zvijezda uspio je u svibnju odvesti Real do treće uzastopne titule osvajača Lige prvaka. Taj je 33-godišnjak bio prvi strijelac natjecanja s 15 golova, uključujući i možda najbolji gol u povijesti Kupa / Lige prvaka u četvrtfinalu protiv Juventusa. Potom je zapalio Svjetsko prvenstvo hat-trickom protiv Španjolske prije nego što je zapanjio nogometni svijet odlaskom u Juventus za 100 milijuna eura prije nego što je i završen SP.

Nakon što je iz Rome došao u Liverpool u ljeto 2017., Mohamed Salah imao je nevjerojatnu debitantsku sezonu na Anfieldu, oborivši rekord Premier lige s 32 gola u jednoj sezoni. Iako su mu nade u osvajanje Luige prvaka nestale ozljedom nakon kontroverznog duela s Realovim kapetanom Sergiom Ramosom, krilni napadač završio je natjecanje s deset golova, a dva je zabio i na Svjetskom prvenstvu, unatoč problemima s ramenom i sporom s Egipatskim nogometnim savezom.

Najnovija velika zvijezda nogometa Kylian Mbappe krenuo je Peleovim stopama postigavši pogodak u finalu Svjetskog prvenstva kao tinejdžer. Brzi napadač zabio je četiri gola u francuskom pohodu na osvajanje SP-a u Rusiji, a izbacio je Argentinu dvama pogocima. Zabio je i 21 gol u uspješnoj debitantskoj sezoni u Paris Saint-Germainu, kamo je prešao za 180 milijuna eura.

Svjetsko je prvenstvo bilo još jedno loše iskustvo za Lionela Messija jer Argentina je ispala u osmini finala, ali Barcelonina desetka bio je briljantan u osvajanju dvostruke krune u Španjolskoj. Zabio je više golova u svim natjecanjima (45) nego ijedan drugi igrač 2017./18., a 34 pogotka u La Ligi bila su mu dovoljna da osvoji europsku Zlatnu kopačku. Također, ni jedan igrač u Španjolskoj nije imao toliko asistencija (12) kao 31-godišnji Leo.

Bilo je prigodno da baš Kevin De Bruyne bude kreator pobjedničkog gola na gostovanju kod Southamptona u zadnjem kolu Premierlige kojim je Manchester City postao prva ekipa u povijesti koja je uspjela doći do 100 bodova u jednoj sezoni. Bila je to ukupno 21 asistencija u fantastičnoj sezoni Belgijca koji je ljeto okrunio broncom na mundijalu u Rusiji s nacionalnom selekcijom. De Bruyne je na SP-u bio motor crvenih vragova, a u utakmici protiv Brazila ponio je i epitet igrača utakmice.

Zadnja sezona teško da je mogla proteći bolje za Raphaela Varanea koji je, u dobi od samo 25 godina, postao tek četvrti nogometaš u povijesti koji je u istoj sezoni osvojio Ligu prvaka i Svjetsko prvenstvo. Tehnički odlično potkovan stoper bio je na svojoj uobičajeno vioskoj razini tijekom pohoda Real Madrida na treću uzastopnu europsku krunu, da bi nakon toga odigrao svaku minutu u francuskom pokoravanju svijeta, zabivši pritom ključni pogodak u četvrtfinalnom srazu protiv Urugvaja.

Herojski nastupi Mohameda Salaha u dresu Liverpoola onemogućili su Harryja Kanea da dođe do svoje treće premierligaške Zlatne kopačke u nizu, no napadač Tottenhama je svejedno upisao svoju najplodonosniju sezonu u klupskoj karijeri, zabijajući 41 puta u 48 nastupa. Nakon toga je 25-godišnjak sa šest pogodaka u isto toliko utakmica ponio titulu Zlatne kopačke mundijala na kojem je Engleska došla u polufinale po prvi puta nakon 1990. godine.

Iako se Sergio Ramos možda neće složiti s time, jasno je zašto Antoine Griezmann misli kako spada u isti rang s Lionelom Messijem i Cristianom Ronaldom. Francuz koji je u prošloj sezoni upisao ukupno 29 pogodaka, zabio je u svakoj nokaut utakmici tijekom Atleticovog pohoda prema osvajanju Europske lige, uključujući ključna dva gola u finalu. Tome je još dodao i četiri gola za reprezentaciju koja je u Rusiji postala prvakom svijeta.

Nosisvši titulu najboljeg lijevog bočnog u proteklih pet sezona, Marcelo je bio najkonzistentniji igrač Reala tijekom njegovog uspjeha u Ligi prvaka prošle sezone. Tridesetogodišnji Brazilac nije samo marljivo izvršavao obrambene zadaće, već je i zabio u svakoj nokaut utakmici do velikog finala. Njegove žrtve bili su PSG, Juventus i Barcelona, a u finalnom trijumfu nad Liverpoolom upisao je dvije asistencije za Garetha Balea.

N'Golo Kante u Chelseaju ove sezone igranjem više prema naprijed pokazuje svoje podcijenjene napadačke atribute, no razlog njegovog uvrštavanja u Goal 50 zasigurno su njegova obrambena postignuća. Neumorni Francuz imao je najviše presječenih lopti u Europi prošle sezone (122) u kojoj je pomogao momčadi sa Stamford Bridgea da osvoji FA, prije nego što se s domovinom popeo na krov svijeta.

Chelsea je imao svojih problema prošle sezone, no krilni čarobnjak Hazard sigurno nije bio jedan od njih. Samo su dvojica igrača u Europi kreirala više prilika od Belgijca sa Stamford Bridgea, koji je tom učinku pridodao u 17 golova, uključujući i pobjednički pogodak u finalu FA kupa. Na SP-u u Rusiji Hazard je s tri gola i dvije asistencije odnio Srebrnu loptu.

Zvijezda Manchester Uniteda Paul Pogba je možda proživio tešku sezonu 2017./18. pod Joseom Mourinhom, čak je pretrpio i sramotu da bude izostavljen iz momčadi za dvoboj Lige prvaka sa Sevillom, ali je Francuz pokazao svoju klasu u Rusiji. Didier Deschamps ga je postavio na poziciju koja tako savršeno odgovara njegovim brojnim vrlinama pa je Pogba briljirao u osvajanju svjetskog naslova, a čak je i zabio u finalu protiv Hrvatske.

Jedan od rijetkih njemačkih igrača koji se sa Svjetskog prvenstva vratio neokaljane reputacije. Toni Kroos ne samo da je, kao i uvijek, sjajno proigravao suigrače nego je "kriv" za jedini svijetli trenutak svoje zemlje u Rusiji: pogodak iz slobodnog udarca u zadnjoj minuti za pobjedu nad Švedskom. Ovaj vrhunski veznjak je bio tipično briljantan u trećem uzastopnom naslovu madridskog Reala u Ligi prvaka. I pritom je postigao tri pogotka.

Vođa najbolje obrane na svijetu, Diego Godin iz madridskog Atletica dobio je ponudu Manchester Uniteda tijekom ljeta, ali je odlučio ostati u Španjolskoj. Diego Simeone se sad očajnički nada da će urugvajski reprezentativac, koji je bio odličan u Rusiji, potpisati produljenje ugovora. Budući da je 32-godišnjak bio temelj Atleticovog trijumfa u Europskoj ligi.

Barcelonini navijači strahovali su da će izgubiti Samuela Umtitija na kraju sezone 2017./18., ali naposljetku je klub u lipnju vezao stopera novim ugovorom i povećao njegovu odštetnu klauzulu na 500 milijuna eura. Bio je to mudar potez jer je Francuz privukao brojne klubove svojim dominantnim predstavama u Barcinom osvajanju dvostruke krune, a kasnije je bio i nezaobilazan faktor u francuskom osvajanju Svjetskog prvenstva. Između ostalog, postigao je i jedini pogodak u polufinalnoj pobjedi nad Belgijom.

Njegovi suigrači iz PSG-a, Kylian Mbappe i Neymar možda privlače više pozornosti zbog brzine i driblinga, ali Edinson Cavani je bio prvi strijelac francuskog prvaka prošle sezone sa 40 pogodaka u samo 46 nastupa u svim natjecanjima. Napadač je također pogurao Urugvaj u četvrtfinale Svjetskog prvenstva s dva briljantna gola protiv Portugala. A možda su mogli i dalje na SP-u da nije propustio utakmicu s Francuskom zbog ozljede.

Bila je to sezona za pamćenje za Sadia Manea koji je prvo preskočio Dembu Ba kao najefikasniji senegalski nogometaš u povijesti Premijer lige, a onda je postao i prvi igrač iz svoje zemlje koji je zabio u finalu Lige prvaka. Možda taj 26-godišnjak nije stavio ruke ni na jedan trofej, ali se etablirao kao jedan od elitnih krilnih napadača formiravši smrtonosan napadački trijumvirat s Robertom Firminom i Mohamedom Salahom.

Gareth Bale je imao problema s ozljedama u madridskom Realu, ali još jedan razlog zašto je Velšanin vidio manje minuta pod Zinedineom Zidaneom bio je i - Isco. I njegova "plesna stopala". Brzonogi ofenzivni vezni, čija je odštetna klauzula povećana na 700 milijuna eura tijekom sezone 2017./18., imao je prste u 19 pogodaka (devet golova i 10 asistencija) madridskog Reala u svim natjecanjima prošle sezone u kojoj je Real zadržao europsku krunu.

Voljeli ga ili ne, prema Sergiju Ramosu i njegovim dostignućima nemoguće je ne imati veliko poštovanje. Branič je prošle sezone postao igrač s najviše crvenih kartona u sezoni u povijesti La Lige, a tu je i sporan okršaj s Mohamedom Salahaom u finalu Lige prvaka, ali 32-godišnjak ostao je vođa Real Madrida koji je treći puta uzastopno osvojio Ligu prvaka.

Nakon što je u prvom dijelu prošle sezone u 20 nastupa za Liverpool zabio 12 golova, Philippe Coutinho u siječnju je ostvario transfer iz snova u Barcelonu za 105 milijuna funti. Nadareni ofenzivni vezni očekivano se dobro snašao na Nou Campu i na putu za osvajanje dvostruke krune sudjelovao u deset golova, uključujući jedan u finalu Kupa kralja, nakon čega je zabio i za Brazil u Rusiji.

Kreativni motor Pochettinovog Tottenhama, Christian Eriksen, prošle je sezone u svim natjecanjima zabio 14 golova i upisao 12 asistencija za spurse koji su imali još jednu natprosječno dobru sezonu završivši treći u Premier ligi i plasiravši se u osminu finala Lige prvaka. Snalažljivi veznjak uz to je i odveo Dansku na Svjetsko prvenstvo zabivši fantastičan hat-trick u uzvratnoj utakmici play-offa protiv Irske.

Prvu sezonu na Olimpicu proveo je kao zamjena Wojciechu Szczesnom, no Alisson je iduće sezone dokazao kao klasu u ulozi Romine 'jedinice' koja ga je dovela i do statusa prvog vratara Brazila. Samo su Jan Oblak i Marc-Andre ter Stegen imali bolji učinak od njegove 22 utakmice zaključene bez primljenog gola u kojima je 26-godišnjak bio spasitelj vučice u putu do polufinala Lige prvaka. Takvim igrama osigurao si je rekordan prelazak u Liverpool za 67 milijuna funti.

Neymar je možda postao 'državni neprijatelj broj jedan' nakon glumačkih uradaka na utakmicama Svjetskog prvenstva, ali ne treba zaboraviti njegove brojne zadivljujuće poteze tijekom prošle sezone, prve u dresu PSG-a. Prije nego što mu je klupska sezone ranije okončana zbog ozljede, Brazilac je zabio 28 golova i imao 16 asistencija u samo 30 utakmica u svim natjecanjima u kojima je PSG došao do sva četiri trofeja.

Iako ima 32 godine, Mario Mandžukić pokazao je da je i dalje igrač za velike utakmice. Uz to što je za Juventus zabio dva gola u prvom poluvremenu uzvrata četvrtfinala Lige prvaka kod Real Madrida, za Hrvatsku je na Svjetskom prvenstvo u fazi na ispadanje zabio tri gola, uključujući pobjednički gol u polufinalnom slavlju protiv Engleske.

David de Gea bio je jedan od sudionika poražavajuće kampanje Španjolske na Svjetskom prvenstvu, ali u Engleskoj je ostao vratar s konstantno najboljim učinkom u Premier ligi te je četvrti puta uzastopce ušao u najbolju momčad sezone. Spektakularni čuvar mreže, kojem je samo 28 godina, dobio je i nagradu lige Zlatna rukavica za 22 utakmice bez primljenog gola u sezoni u kojoj je Manchester United završio na drugoj poziciji.

Oblakov ugovor s Atletico Madridom traje do 2021. godine, ali veliki broj njegovih suigrača već je javno poručilo kako se nadaju da će Slovenac što prije dobiti novi ugovor. Njihova je želja potpuno razumljiva jer otkupna klauzula od 100 milijuna eura se čini jako malom za vratara koji je prošle godine imao najviše utakmica bez primljenog pogotka (29) u svim natjecanjima.

Ivan Rakitić je zabio samo četiri gola prošle sezone, najmanje otkako je stigao u klub, ali je zato odigrao svoju najutjecajniju sezonu. Bio je stalna podrška obrani, ali je u isto vrijeme ostao prava kreativna sila Barcinog veznog reda. Jednako je važan bio i tijekom Svjetskog prvenstva u Rusiji gdje je s Hrvatskom osvojio srebro, a čovjek odluke je bio u raspucavanjima s bijele točke kada je izbacio Dansku, a potom i Rusiju.

Tijekom njegove prve dvije sezone u Liverpoolu, mnogi su komentatori često izražavali sumnju u to koliko Roberto Firmino zapravo može pomoći momčadi koja ima ambicije osvajati najveće trofeje. Izmakli su oni redsima prošle sezone, ali je Brazilac imao impresivnih poteza i golova, a ukupno je u 54 utakmice protivničku mrežu gađao 27 puta i to u sezonu i kojoj je momčad s Anfielda igrala finale Lige prvaka.

Jedan od najtalentiranijih igrača koji su igrali u Engleskoj, a David Silva je bio na svom briljantnom vrhuncu tijekom Cityjevog marša do osvajanja Premier lige prošle sezone. Asistirao je suigračima za 11 golova, a sam je zabio devet. Senzacionalna forma Španjolca još više dobiva na značaju ako znamo da mu je sin prerano rođen u siječnju i prvih pet mjeseci života se borio da preživi.

Sergio Agüero je prerano završio sezonu zbog ozljede koljena, ali je već do tada odigrao veliku ulogu u osvajanju naslova prvaka, u samo 25 utakmica je zabio 21 gol, a pogotkom Napoliju u Ligi prvaka u studenom je postao i najbolji strijelac u povijesti kluba. Napadač je zabio i u finalu Liga kupa Arsenalu, pa čak i dva puta na Svjetskom prvenstvu unatoč očajnom turniru Argentine.

Zvijezda Real Madrida je prošle sezone izgubila sigurno mjesto u napadu pod Zinedineom Zidaneom, ali je Velšanin još jednom pokazao kako forma može biti prolazna, ali klasa ostaje vječna. Nakon što se oporavio od ozljede, Bale je završio sezonu golovima u četiri uzastopne utakmice Lige prvaka, a onda je u finalu ušao s klupe i s dva gola donio pobjedu Realu nad Liverpoolom. Jedan od njih je bio senzacionalni pogodak škaricama.

Svjetsko prvenstvo je prošlo katastrofalno za Poljsku, a nade Bayernovog napadača u transfer u Real Madrid su vjerojatno bile oslabljene nakon siromašne igre u polufinalu Lige prvaka protiv kraljeva. Unatoč tome, napadač je ponovno imao odličnu sezonu, a završio ju je kao najbolji strijelac Bundeslige s 29 golova u 30 nastupa.

Baš kao njegov Inter, Perišić je sredinom prošle sezone bio u krizi, ali onda u finišu zaigrao puno bolje, pa s 11 prvenstvenih golova odveo Inter u Ligu prvaka. Poslije toga briljirao je na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, postigao tri gola, zabio u polufinalu i finalu. I bio jedan od najboljih igrača Hrvatske na putu do povijesnog srebra.

U posljednjih 12 mjeseci imao je problema s ozljedama, zbog toga nije bio na visini i tijekom Svjetskog prvenstva u Rusiji. U Bayernu je ipak pokazao koliko vrijedi, Bavarci su samo za posudbu kolumbijskog nogometaša platili Real Madridu 13 milijuna eura. U pohodu Bayerna na novi naslov njemačkog prvaka ugradio je sedam golova i 11 asistencija.

Chelsea je pod vodstvom Antonia Contea imao turbulentnu sezonu, ali su bluesi osvojili FA kup. A Courtois je u finalu tog natjecanja sačuvao praznu mrežu. Belgijski reprezentativac ovoga je ljeta preselio u Real Madrid, a prije toga se na Svjetskom prvenstvu okitio brončanom medaljom, ali i nagradom za najboljeg vratara turnira.

I argentinski nogometaš imao je puno padova ove sezone, od crvenog kartona protiv Real Madrida u Ligi prvaka, do mizerne minutaže u reprezentaciji tijekom SP-a u Rusiji. No, ovaj je 26-godišnjak imao sjajnu sezonu na klupskoj razini, s 26 golova pomogao Juventusu da dođe do još jedne dvostruke krune u talijanskom nogometu.

Možda prošle i nije imao najbolju sezonu u Ligi prvaka, ali je u Barceloninom pohodu na dvostruku krunu bio jedan od ključnih igrača. Urugvajski napadač postigao je 31 gol u svim natjecanjima, a zabio i dva gola u finalu Kupa kralja u kojem je Barcelona s 5:0 razbila Sevillu.

Njemački izbornik Joachim Low šokirao je nogometnu javnost ostavivši Leroya Sanea izvan reprezentativnog kadra za Svjetsko prvenstvo u Rusiji. Posebice jer je branitelju naslova iz Brazila prije četiri godine nedostajala njegova brzina, te njegovi driblinzi na krilnim pozicijama. Leroy Sane je bio jedan od najboljih igrača Man. Cityja u pohodu na naslov prvaka, samo u Premier ligi lani je imao 10 golova i 15 asistencija.

Jedna od najvećih sapunica ljetnog prijelaznog roka bila je priča o Sergeju Milinković-Saviću, pa i njegovoj prilično 'nenormalnoj' cijeni. Lazio je za njega tražio više od 100 milijuna eura, a visoki srpski veznjak prošle je sezone u Serie A izravno bio uključen u 22 gola svoje momčad. Postigao ih je 14, asistirao za njih još osam. Impresivno.

Englez je možda i najbolji primjer takozvanog 'Guardiolinog efekta' u Manchester Cityju. U godinu dana postao je jedan od najopasnijih svjetskih napadača, a nakon što je zabio 23 pogotka prošle sezone u Cityjevoj nevjerojatno dominantnoj sezoni traži ga i Real Madrid.

Nastup na Svjetskom prvenstvu možda i nije prošao u najboljem svjetlu, kako njegov, tako i timski, no Kimmich je usprkos tomu vrlo lako moguće prošle godine bio najbolji bočni u Europi! Bavarski as skupio je više asistencija od ijednog drugog braniča u ligama petice, a zabio je i šest pogodaka... Od toga dva u dvije utakmice polufinala protiv Real Madrida!

Njegova čudesna 17-godišnja karijerea u Juventusu došla je kraju na dobar način - osvojivši sedmo prvenstvo zaredom s 11 utakmica bez primljenog pogotka. Putovanje u Ligi prvaka završilo je, međutim, na tužan način - s crvenim kartonom za legendarnog vratara u četvrtfinalu protiv Real Madrida, no 40-godišnjak je ipak odlučio kako vrijeme za mirovinu još nije došlo te je otišao u još jedan klub koji pripada u europsku elitu - PSG!

Navijači Napolija bili su razočarani nedostatkom velikih pojačanja ovo ljeto, no imali su utjehu - klub je zadržao Koulibalyja! Navodno je engleski klub za njega ponudi čak 100 milijuna eura za Senegalca koji je bio glavni temelj napuljske obrane, a imao je čak i pet pogodaka prošle sezone - od toga i pobjednički gol protiv Juventusa u travnju!

Reprezentativac Bosne i Hercegovine je kao vino... S godinama sve bolji! Džeko je čudesan posljednje dvije sezone, a nakon što je 2016./2017. zabio 39 pogodaka, 32-godišnjak je prošle sezone vodio Romu do polufinala Lige prvaka gdje je zabio osam puta u tek 12 utakmica, a gol je imao u čak pet uzastopnih utakmica u nokaut fazi!

Belgijska zvijer koštala je Manchester United 75 milijuna funti, no 27 pogodaka i devet asistencija u prvoj sezoni to je višestruko isplatilo, a na Svjetskom prvenstvu bio je treći najbolji strijelac s četiri pogotka u belgijskom pohodu na svjetsku broncu.

Prva godina u europskom nogometu i nije mogla proći puno bolje za 23-godišnjaka. Osvojio je nizozemsko prvenstvo s PSV-om, zabio je 17 golova u 29 utakmica, a i nastupao je na Svjetskom prvenstvu. Nakon svega toga se našao na radaru - Barcelone!

Talijanski reprezentativac imao je čudesnu prošlu sezonu. Bio je na vrhu liste strijelaca Serie A, a već na samom početku donio je Superkup Laziju s čak dva pogotka staroj dami... Nije teško za razumjeti zašto su mu u Rimu brzo ponudili novi ugovor!

Otkad se vratio u Marseille iz Newcastlea, francuski šminker izrugao se onima koji su ga otpisali nakon razočaravajućih nastupa u dresu engleskog kluba pa je tako 25-godišnjak zabio 26 pogodaka i skupio čak 17 asistencija, a momčad mu je bila i u finalu Europske lige! Što se reprezentacije tiče, bio je dio momčadi koja je došla na krov svijeta...

Zaključio je svoju trofejima obilježenu karijeru u Barceloni na poznat način - osvojivši oba domaća trofeja! Uvijek je Iniesta bio igrač za veliku pozornicu, a legendarni veznjak odigrao je maestralnu utakmicu u finalu Kupa nakon čega je prešao na oduševljavanje navijača u dalekom Japanu, gdje igra za Vissel Kobe.