A GRUBU

İTALYA

İtalya, 2018 Dünya Kupası'na katılmayı başaramayınca ulusal gururunu yeniden keşfetmeye ihtiyaç duydu ve bunu muhteşem bir şekilde yaptı.

Azzurri, EURO 2020 elemelerinde 10 maçta 10 galibiyetle muhteşem bir rekora imza attı. Nispeten kolay bir grupta olsalar da, bu Ekim 2018'e kadar uzanan 25 maçlık bir yenilmezlik sürecinin parçası.


Roberto Mancini'nin 2018'de görevi devralmasından bu yana kadrodaki sürekli değişikliklere rağmen başarı elde edildi, 63 farklı oyuncu kullanıldı ve bunların 33'ü ilk kez Mancini döneminde A millî oldu.

İtalya, kadro anlamında öngörüde bulunulması zor bir takım. Nicolo Zaniolo'nun arka arkaya ikinci kez geçirdiği diz sakatlığı nedeniyle turnuvada olmayacak olması ise onlar için büyük bir darbe.


TEKNİK DİREKTÖR: ROBERTO MANCINI

Millî takımın başına geçmek Mancini'nin her zaman hayâliydi ve bunun için Zenit St. Petersburg'daki görevinden ayrıldı. 

Belki de şaşırtıcı bir şekilde çok iyi sonuçlar alması, onu sorgulayanların sözlerini yemesini sağladı. 

Ancak zaman zaman biraz fazla temkinli bir tarzı var ve takımdaki çok az oyuncu yerlerinden emin olabiliyor. 

EURO 88'de bir oyuncu olarak altın madalyayı kazanamadığı için hâlâ üzüntü duyan Mancini, teknik direktör olarak bunu telafi etmenin peşinde.

YILDIZ OYUNCU: LORENZO INSIGNE

İtalya, 2018 Dünya Kupası elemelerinde İsveç'e elendiğinde dönemin teknik direktörü Gian Piero Ventura tarafından yedek kulübesine terk edilen sol kanat oyuncusu, Mancini döneminde ise kendini kanıtlamak için daha sık kullanılıyor.

Bu sezon Napoli'de bir hayli üretken bir performans sergileyen Insigne, takımı için kanatlarda sınırsız bir enerji kaynağıydı.

İronik bir şekilde, onun İsveç karşısında oynamasını açıkça talep eden Daniele De Rossi ise şu anda Mancini'nin antrenör ekibinde yer alıyor.

MUHTEMEL 11

Donnarumma
-
Florenzi
Bonucci
Bastoni
Spinazzola
-
Jorginho
Verratti
Barella
-
Chiesa
Immobile
Insigne

 GENÇ SİLAH: ALESSANDRO BASTONI

Kadro önemli ölçüde yenilenmiş olsa da çok sayıda formu yükselen genç oyuncuyu barındırmıyor. Bu da 22 yaşındaki Bastoni'nin Mancini'nin takımındaki en genç oyuncu olduğu anlamına geliyor.

Inter'in savunma oyuncusu, yeni Leonardo Bonucci olarak görülüyor. O, topla çok rahat olan ve kusursuz bir hassasiyetle uzun paslar gönderebilen bir stoper.

Kendi pozisyonunda dünyanın en iyilerinden biri hâline gelebilecek olan Bastoni, bu sezon takımının Serie A şampiyonluğunu kazanmasında çok önemli bir rol oynadı.

 GRUP FİKSTÜRÜ

11 Haziran
Türkiye - İtalya
Olimpiyat Stadyumu, Roma


16 Haziran
İtalya - İsviçre
Olimpiyat Stadyumu, Roma


20 Haziran
İtalya - Galler
Olimpiyat Stadyumu, Roma

İSVİÇRE

Çok uluslu ve çok dilli bir takıma sahip olan İsviçre önemli zorluklar içinde; çünkü anahtar oyuncuları kulüplerinde sorunlar yaşıyor.

Xherdan Shaqiri, Liverpool'da süre bulmakta zorlanıyor. Granit Xhaka, Arsenal'da anahtar oyuncu olmakla acımasızca eleştirilmek arasında gidip geliyor. Bir zamanlar dünya çapında bir sol bek olarak kabul edilen Ricardo Rodriguez ise Torino'da yedek kulübesine mahkum olmuş durumda.

Buna rağmen eleme aşaması sorunsuz geçti ve takım 2019'da Uluslar Ligi'nde yarı final aşamasına kadar ulaşırken heyecan verici bir futbol oynadı.

Bununla birlikte, son zamanlarda istikrarsızlar ve kuşak değişimine ihtiyaç duyuyor olabilirler.

TEKNİK DİREKTÖR: VLADIMIR PETKOVIC

2014'ten beri görevde olan Bosnalı taktisyen, takımı hem EURO 2016'da hem de 2018 Dünya Kupası'nda son 16'ya ulaştırdığı için taraftarlar arasında çok popüler. Ancak biraz muhafazakâr biri ve bazı oyuncularla sorun yaşayabileceği şüphesi var. 

Petkovic'in bu takımı ileriye taşıyacak ve genç neslin potansiyellerini gerçekleştirmelerine yardımcı olacak doğru adam olup olmadığı ise tartışmaya açık.

YILDIZ OYUNCU: XHERDAN SHAQIRI

Anfield'da yeteri kadar süre bulamamış olabilir; ancak 29 yaşındaki Shaqiri, İsviçre için hâlâ en yetenekli ve ilham verici yıldız olmaya devam ediyor.

Shaqiri, EURO 2016'nın en güzel golünü atmış ve 2018 Dünya Kupası'nda takımının Sırbistan'a karşı dramatik bir galibiyet elde etmesine yardımcı olmuştu.

Taraftarlar top onun ayağındayken her zaman özel bir şeyler olmasını bekliyor. Keşke Shaqiri daha istikrarlı olabilseydi.

MUHTEMEL 11

Sommer

Mbabu
Elvedi
Akanji
Rodriguez
Zuber

Freuler
Xhaka

Shaqiri
Embolo

Seferovic

GENÇ SİLAH: RUBEN VARGAS

22 yaşındaki hızlı kanat oyuncusu, Augsburg'daki bazı maçlarda çok ümit verici performanslar gösterdi.

Millî takımdaki ikinci golünü mart ayında Finlandiya'ya karşı atan Vargas, yorulduklarında rakip savunmalara zarar vermek için süper bir kontratak silahı olarak kullanılabilir.

 GRUP FİKSTÜRÜ

12 Haziran
Galler - İsviçre
Bakü Olimpiyat Stadyumu, Bakü


16 Haziran
İtalya - İsviçre
Olimpiyat Stadyumu, Roma


20 Haziran
İsviçre - Türkiye
Bakü Olimpiyat Stadyumu, Bakü

TÜRKİYE

Türkiye, yetenekli genç savunmacıları sayesinde olağanüstü bir EURO 2020 eleme grubu deneyiminin tadını çıkardı.

10 maçta yalnızca üç gol yiyen Millîler, elemelerde akan oyunda gol yemeyen tek takım oldu.

Şenol Güneş yönetimindeki ay-yıldızlılar, mart ayındaki Dünya Kupası elemelerine de sansasyonel bir şekilde başladı; Hollanda karşısında elde edilen 4-2'lik galibiyeti Erling Haaland'ın etkisiz hâle getirildiği 3-0'lık Norveç zaferi izledi. 

Üst düzey rakiplere karşı yüksek bir öz güvenle oynayan bu genç takım, tüm ülkeyi heyecanlandırıyor. EURO 2016'da iyi bir ortam oluşturulamamış ve grup aşamasında elenilmişti.

Ama bu defa yarı final aşamasına ulaşmak ve EURO 2008'de elde edilen başarıyı tekrarlamak gerçekçi bir hedef olarak görülebilir.

TEKNİK DİREKTÖR: ŞENOL GÜNEŞ

Muhtemelen Türk futbol tarihinin en büyük kalecisi olan Güneş, aynı zamanda ülkenin en başarılı teknik direktörlerinden biri.

Türkiye'yi 2002 Dünya Kupası'nda yarı finale taşıdı ve Beşiktaş ile arka arkaya iki lig şampiyonluğu kazandıktan sonra yeniden millî takımın başına geçti.

Kariyerinin başlarında birçok eleştiri almasına rağmen bugünlerde büyük saygı gören 69 yaşındaki teknik direktör, genç oyuncuları çıkarma ve forvetlerin potansiyellerini gerçekleştirmelerine yardımcı olma konularında uzman biri.

YILDIZ OYUNCU: BURAK YILMAZ

Güneş sayesinde on yıl önce Trabzonspor'da gelişmeye başlayan Burak, şu anda 35 yaşında, millî takımın kaptanı ve lideri. 

Türkiye'de dört büyüklerde oynayan yalnızca iki oyuncudan biri olan Burak, ülkedeki hemen her taraftar tarafından hem sevildi hem nefret edildi ve gösterişli karakteri pek çok manşet yarattı.

Geçen yaz Lille macerasına başlayacak kadar cesurdu ve sezon başından bu yana gösterdiği ilham verici performansının ardından ilk sezonunda Ligue 1 şampiyonluğunu kazandı.

Deneyimli forvet, ayrıca mart ayında Hollanda'ya karşı hat-trick yaptı ve bu turnuvaya olabilecek en iyi şekilde geliyor.

MUHTEMEL 11

Uğurcan Çakır

Zeki Çelik
Merih Demiral
Çağlar Söyüncü
Umut Meraş

Kenan Karaman
Ozan Tufan
Okay Yokuşlu
Hakan Çalhanoğlu

Yusuf Yazıcı
Burak Yılmaz

GENÇ SİLAH: OZAN KABAK

Ozan'ın yükselişi bir hayli görkemli oldu.

Jadon Sancho ile aynı gün doğan Ozan, 2019'da Stuttgart'a transfer olduğu günden beri Bundesliga'nın en iyi genç oyuncularından biri olarak kabul edildi.

Aynı yıl NXGN listesine seçildikten sonra Schalke'nin batmakta olan gemisine katılmak bile ilerleyişini yavaşlatmadı.

21 yaşındaki stoper, Liverpool on birinde kiralık olarak geçirdiği yarım sezonun ardından turnuvaya çok daha deneyimli bir oyuncu olarak geliyor

.

GRUP FİKSTÜRÜ

11 Haziran
Türkiye - İtalya
Olimpiyat Stadyumu, Roma


16 Haziran
Türkiye - Galler
Bakü Olimpiyat Stadyumu, Bakü


20 Haziran
İsviçre - Türkiye
Bakü Olimpiyat Stadyumu, Bakü

GALLER

Galler'in turnuva hazırlıkları, teknik direktör Ryan Giggs'in görevinin kendisine yapılan aile içi şiddet suçlamaları nedeniyle askıya alınmasından ötürü önemli ölçüde etkilendi.

Takım, Uluslar Ligi'nde sağlam sonuçlar elde etmeden önce dramatik bir şekilde EURO 2020'ye katılmaya hak kazandı.

Chris Coleman, EURO 2016'da yarı finale ulaşırken son derece önemli bir rol üstlenmişti. Şimdi çok daha deneyimsiz bir teknik direktörle ne seviyede performans gösterebilecekleri merak konusu.

TEKNİK DİREKTÖR: ROB PAGE

Watford ve Sheffield United'ın eski savunma oyuncusu, teknik direktörlük kariyerine Port Vale ve Northampton Town'da başladı ve dört yıl önce Galler 21 yaş altı millî takımının başına getirildiğinde neredeyse tanınmıyordu.

Page, 2019'da Giggs'in yardımcılığına getirildikten sonra ise büyük övgüler aldı ve Giggs'in aldığı cezanın ardından turnuvada geçici antrenörlüğe seçilmesi mantıklı bir karar olarak görüldü.

O yüzden bu turnuva onun kendisini kanıtlaması için büyük bir şans.

YILDIZ OYUNCU: GARETH BALE

Tarihin en büyük Galli golcüsü Ian Rush'ı geride bırakan Bale, millî takımı her zaman ilk sıraya koydu.

Muhteşem bir bireysel yetenek olan Bale, takımı için çok çalışıyor. EURO 2016'daki performansı da onu ulusal bir kahraman yapmıştı.

Taraftarlar, Real Madrid'den Tottenham'a kiralık olarak geldikten sonra son zamanlarda formunu yeniden bulduğu için çok sevinçli.

Sezonun ilk aylarında dinlendikten sonra nispeten taze durumda ve turnuvaya olumlu bir ruh hâli içinde geliyor.

MUHTEMEL 11

Hennessey

Mepham
Rodon
Davies

C.Roberts
Ramsey
Ampadu
N.Williams

Bale
James
Wilson

 GENÇ SİLAH: ETHAN AMPADU

Geçtiğimiz sezon Şampiyonlar Ligi'nde RB Leipzig için mükemmel bir izlenim bırakan Ampadu, bu sezon küme düşen bir takımda da olsa, Sheffield United'da bolca oynama fırsatı buldu.

Savunmanın merkezinde oynayan Ampadu, aynı zamanda orta sahada da görev alabiliyor ve millî takım kadrosundaki yeri garanti olarak görülüyor.

İki defa NXGN listesine seçilen genç oyuncu, Page'in 3-4-3 formasyonunda önemli bir parça olacaktır.

GRUP FİKSTÜRÜ

12 Haziran
Galler - İsviçre
Bakü Olimpiyat Stadyumu, Bakü


16 Haziran
Türkiye - Galler
Bakü Olimpiyat Stadyumu, Bakü


20 Haziran
İtalya - Galler
Olimpiyat Stadyumu, Roma

B GRUBU

BELÇİKA

Bu Belçika'nın altın jenerasyonu için son şans olabilir mi?

Muhtemelen hem EURO 2016 hem de 2018 Dünya Kupası'nda en güçlü kadrolara sahiplerdi, ancak her iki durumda da finale kalmayı başaramadılar ve mevcut durum endişe verici.

Kevin De Bruyne hâlâ gezegendeki en iyi pasör, ama savunma yaşlanıyor. Axel Witsel hazır değilse orta saha aynı olmayacak ve Eden Hazard, iki yıl önce Real Madrid'e transfer olduğundan beri hep sakatlıklarla boğuştu.

Son birkaç yılda sonuçlar olumlu oldu, ancak bu kadro için zaman azalıyor.

TEKNİK DİREKTÖR: ROBERTO MARTINEZ

Eski Swansea, Wigan ve Everton menajeri, 2016'da Marc Wilmots'un yerine şaşırtıcı bir şekilde koltuğa getirildi. 

İspanyol teknik direktör, karizmatik kişiliği ve saldırgan futbol anlayışı sayesinde yıldızlarının çoğuyla aynı frekansta. 

YILDIZ OYUNCU: KEVIN DE BRUYNE

Oldukça basit, kuşağının en iyi futbolcularından biri.

De Bruyne'nin oyun kurma yetenekleri olağanüstüdür ve nadir görülen oyun görüşü ve teknik becerileri sayesinde olağanüstü derecede güzel ve oyuna karar veren paslar üretme yeteneğine sahiptir.

Çoğu zaman asistten önce yardım sağlayarak derinlerden oyun kurar.

Beşi Pep Guardiola altında olmak üzere Manchester City'de altı sezon boyunca oyunu daha da çok yönlü hale geldi, ancak EURO 2020'de 30. yaş gününü kutlarken milli takım için de parlaması gerekiyor.

MUHTEMEL 11

Courtois

Alderweireld
Denayer
Vertonghen

Castagne
Tielemans
Dendoncker
Thorgan Hazard

De Bruyne
Eden Hazard

Lukaku

GENÇ SİLAH: JEREMY DOKU

Ekim ayında Anderlecht'ten 26 milyon euro karşılığında Rennes'e katılan hızlı ve zorlu bir kanat oyuncusu olan Doku, çok ihtiyaç duyulan enerjiyi sağlarken şimdiden iki gol atarak milli kariyerine sansasyonel bir başlangıç ​​yaptı.

NXGN 2021’i 14. sırada bitiren Doku sadece 19 yaşında, ancak cesareti ve her iki kanatta oynayabilme yeteneği onu rotasyonda çok faydalı bir seçenek haline getirebilir, özellikle de Eden Hazard tam olarak hazır değilse.

GRUP FİKSTÜRÜ

12 Haziran
Belçika - Rusya
Saint Petersburg Stadyumu, St Petersburg


17 Haziran
Danimarka - Belçika
Parken, Kopenhag


21 Haziran
Finlandiya - Belçika
Saint Petersburg Stadyumu, St Petersburg

DANİMARKA

EURO 2020'ye yenilgisiz katılan Danimarka, daha sonra Uluslar Ligi’nde de çok olumlu bir izlenim bırakmaya devam etti ve ardından 2022 Dünya Kupası elemelerinde, kalesinde gol görmeden üç maçı da kazandı.

Takım liderleri Milan’ın savunma oyuncusu Simon Kjaer ve Tottenham’ın orta saha oyuncusu Pierre-Emile Hojbjerg, kulüplerinde iyi bir sezon geçirdiler. Hatta Christian Eriksen son zamanlarda Inter'de formunu yeniledi.

Danimarkalılar, turnuvaya sessizce ve kendinden emin bir ruh hali içinde geliyorlar.

TEKNİK DİREKTÖR: KASPER HJULMAND

Hjulmand, Danca'da "Direksiyonun arkasındaki adam" anlamına gelir. Bu nedenle isim uyuyor, ancak koşullar benzersiz.

Deneyimli Norveçli teknik direktör Age Hareide'nin Danimarka'yı turnuvaya götürmesi gerekiyordu, ancak sözleşmesi 2020 yazında sona erdi ve yerine Hjulmand’ın geçmesine daha önce karar verilmişti.

Hjulmand hiçbir zaman profesyonel düzeyde futbol oynamadı ve bir antrenör olarak deneyiminin çoğu, genç oyunculara seviye atlattığı ve 2012'de Danimarka şampiyonluğunu kazandığı Nordsjaelland'da geçirdiği zamana dayanıyor.

Oldukça maceracı, Danimarka'nın bekleri hücuma çok sık katılıyor.

YILDIZ OYUNCU: CHRISTIAN ERIKSEN

Tottenham'dayken dünyanın en iyi oyun kurucularından ve duran top uzmanlarından biri olarak kabul edilen Eriksen, Ocak 2020'de Inter'e transfer olurken, başlangıçta kötü bir kariyer seçimi yapmış gibi görünüyordu.

Ancak, Antonio Conte'nin ilk on birinde yavaş yavaş yerini aldı ve tarihi Serie A şampiyonluğunu kazanmada rolünü oynadı.

Bu, süper yıldızlarına EURO 2020’de en iyi form durumlarıyla ihtiyaç duyacak olan Danimarkalılar için harika bir haber.

106 kez milli formayı giyen 29 yaşındaki Eriksen, muhtemelen Danimarka’nın şimdiye kadar en çok formasını giyen oyuncusu olacak.

MUHTEMEL 11

Schmeichel

Wass
Kjaer
Christensen
Maehle

Hojbjerg
Delaney

Poulsen
Eriksen
Braithwaite

Wind

 GENÇ SİLAH: JONAS WIND

Wink, kariyerini Danimarka'da sürdüren tek potansiyel ilk 11 oyuncusu olacak. Ancak bu uzun süre olmayacak.

Ünlü bir kalecinin 22 yaşındaki oğlu olan Wind; konumu, gücü ve her iki ayağıyla gol atma yeteneği sayesinde Kopenhag'da gelişmekte olan bir oyuncu.

Geçtiğimiz ekim ayında ilk çıkışını yaptığından bu yana milli takım için üç gol attı ve yaz aylarında bir transfer yapabilir.

GRUP FİKSTÜRÜ

12 Haziran
Danimarka - Finlandiya
Parken, Kopenhag


17 Haziran
Danimarka - Belçika
Parken, Kopenhag


21 Haziran
Rusya - Danimarka
Parken, Kopenhag

FİNLANDİYA

Finlandiya'nın ilk büyük turnuvaya katılma hakkı elde etmesi hem taraftarlar hem de kamuoyu tarafından hâlâ bir mucize olarak görülüyor.

Onlarca yıldır başarı bekliyorlar ve eleme grubunu Yunanistan, Bosna-Hersek ve Ermenistan'ın önünde bitirmeleri, ülke çapında büyük bir coşkuya neden oldu.

Yakındaki St. Petersburg'da oynanacak iki maçla, taraftarlar mevcut koşullara rağmen seyahat etmek ve takımlarının arkasına geçmek zorunda.

Güçsüz olabilirler, ancak Finlandiya'nın ruhu rakipsizdir.

TEKNİK DİREKTÖR: MARKKU KANERVA

Eski öğretmen, 2016 yılında EURO 2020 için Finlandiya teknik direktörü olduğu açıklandığında insanlar güldü.

Fakat bu alaycı gülümsemeler çoktan gitti.

Kanerva rol için ilk tercih değildi, ancak on yıldan fazla bir süredir 21 yaş altı hocalığı ve yardımcılığı yapması, onu uyumlu bir duruma getirdi.

Olumlu, kendinden emin ve fikirlerini anlaşılır bir şekilde açıklama yeteneğine sahip. Stilinin sadeliği, başarısının anahtarıdır.

YILDIZ OYUNCU: TEEMU PUKKI

Norwich City efsanesi, inanılmaz bir şekilde milli takımın en skorer ismi olarak Jari Litmanen'i geçme yolunda.

Kanarya Adaları'nın 2019 ve 2021'de Premier Lig’e yükselmesinde öncü olan Pukki’nin, Finlandiya adına EURO 2020 elemelerinde kaydettiği dokuz gol, tarihi turnuvaya katılım için çok önemliydi. 

Mart ayında Dünya Kupası elemelerinde üç gol attı ve bu zamana kadar Finlandiya için 90 maçta 30 gol kaydetti.

Asla en teknik oyuncu, hedef santrfor ve soğukkanlı bir bitirici değildir.

Bununla birlikte, sezonun hemen sonunda yaşadığı ayak bileği bağ sakatlığı, turnuva öncesinde kondisyonunu geri kazanmak için zamana karşı bir yarışla karşı karşıya olduğu anlamına geliyor.

MUHTEMEL 11

Hradecky

Raitala
Arajuuri
Toivio
Uronen

Lod
Sparv
Kamara
Taylor

Pukki
Pohjanpalo

 GENÇ SİLAH: MARCUS FORSS

Turnuvanın ertelenmesi, Brentford’un 21 yaşındaki forveti için bir şans oldu.

Forss, geçtiğimiz kasım ayında Paris'te Fransa karşısında 2-0'lık sansasyonel bir dostluk maçı galibiyetinde görkemli bir gol attı ve şimdi EURO 2020’ye yolculuk yapacağından emin görünüyor.

Henüz Brentford'da bir ilk on bir oyuncusu ​​değil, ancak fırsatçı tarzı, A planı işe yaramazsa Kanerva için yedek kulübesinde faydalı olabilir.

GRUP FİKSTÜRÜ

12 Haziran
Danimarka - Finlandiya
Parken, Kopenhag


16 Haziran
Finland vs Russia
Saint Petersburg Stadyumu, St Petersburg


21 Haziran
Finlandiya - Belçika
Saint Petersburg Stadyumu, St Petersburg

RUSYA

Son derece düşük beklentilere rağmen, kendi ülkesinde düzenlenen 2018 Dünya Kupası'nda çeyrek finale ulaşmak, Rus milli takım oyuncularını birer kahramana dönüştürdü.

Ancak zaman geçtikçe taraftarlar yavaş yavaş yeniden gerçekçi hale geldi ve üzücü gerçek şu ki, takım en üst düzeyde rekabet edecek kadar iyi değil.

Kolay bir gruptan EURO 2020’ye sorunsuz katılmak, biraz coşkuyu artırmaya yardımcı oldu, ancak Uluslar Ligi’nde Sırbistan’a karşı 5-0  alınan mağlubiyet ve 2022 Dünya Kupası elemelerinde Slovakya'da alınan yenilgi, büyük ölçüde hayal kırıklığı yarattı.

TEKNİK DİREKTÖR: STANISLAV CHERCHESOV

Eski kaleci, Dünya Kupası öncesinde pek popüler değildi, ancak gidişatı ve imajını değiştirmeyi başardı.

Şimdi üç yıl sonra geri adım attı ve oldukça garip takım seçimleri yaptı. Basın önünde bazı oyuncularını alenen eleştirdi.

Balayı sona erdi. Şimdilerde Cherchesov, yıldızlarıyla tartışmayı seven sınırlı bir hoca olarak görülüyor.

YILDIZ OYUNCU: MARIO FERNANDES

Kaleci Igor Akinfeev'in Dünya Kupası'ndan sonra milli takımdan emekli olmasıyla, vatandaşlığa kabul edilen Brezilyalı Fernandes muhtemelen kadroda kalan tek gerçek dünya çapında oyuncu.

Hücum anlayışına sahip CSKA Moskova sağ beki sadece yetenekli değil, aynı zamanda yorulmak bilmeyen bir işçi. Örnek olarak liderlik eder ve oynadığı kanadın her santimini kaplar.

Aslında uzun zaman önce daha büyük bir lige transfer olması gerekirdi. Fakat 30 yaşına geldi. Bu düşünce, artık arkasında duruyor gibi görünüyor.

Muhteşem Dünya Kupası performansından sonra onu başka bir büyük turnuva bekliyor.

MUHTEMEL 11

Shunin

Fernandes
Dzhikiya
Semyonov
Zhirkov

Zobnin
Ozdoev

Kuzyaev
Golovin
Aleksey Miranchuk

Dzyuba

 GENÇ SİLAH: DENIS MAKAROV

Mayıs ayında 18 yaşına giren Dinamo Moskova’nın heyecan verici oyun kurucusu, inanılmaz hızlı ayakları, top sürme becerileri ve pas aralığı sayesinde çok ilginç bir seçenek olabilir. Gol atma konusunda da iyi bir gözü var ve katı bir takıma, çok ihtiyaç duyduğu hareketliliği ekleyebilir.

İlk 21 yaş altı turnuvasına mart ayında katıldı. U21 Avrupa Şampiyonası tarihindeki en genç golcü olduktan sonra büyük turnuvadaki yerini alacak



 GRUP FİKSTÜRÜ

12 Haziran
Belçika - Rusya
Saint Petersburg Stadyumu, St Petersburg


16 Haziran
Finlandiya - Rusya
Saint Petersburg Stadyumu, St Petersburg


21 Haziran
Rusya - Danimarka
Parken , Kopenhag

C GRUBU

AVUSTURYA

EURO 2016 öncesi Avusturya son derece etkileyici eleme maçlarına rağmen başarısız oldu ve grup aşamalarının ardından turnuvaya veda etti. Bu sefer kadro muhtemelen beş yıl öncesine göre daha iyi ve daha tecrübeli olsa da kimse onlardan bahsetmiyor.


Düşük beklentiler onların lehine olabilir. Nispeten makul bir grupta olmaları da göz önüne alındığında, bu sağlam ve motive olmuş takım birçok kişiyi şaşırtabilir.

TEKNİK DİREKTÖR: FRANCO FODA

Foda, Sturm Graz ile hem oyuncu hem de antrenör olarak şampiyonluk unvanları kazandı. Proaktif hücum futbolunu yüksek baskı ve presle oynatmaya çalışıyor. 

Yoğun bir baskı ve yüksek yoğunlukta proaktif bir futbol oynatmayı seven teknik adam, her zaman istediği skorları alamasa da onun takımları ortaya eğlenceli bir seyirlik çıkarmayı başarıyor.

YILDIZ OYUNCU: DAVID ALABA

Avusturya kadrosundaki tek gerçek süperstar olan Alaba inanılmaz derecede çok yönlü bir oyuncu. 13 yılın ardından Bayern Münih'ten ayrılıyor ve Real Madrid'e imza atması bekleniyor.

Sol bek, stoper, orta saha ve oyun kurucu olarak mükemmel olan Alaba, son zamanlarda Avusturya Milli Takımı'nda daha çok sol kanat oyuncusu olarak görev aldı.

Genellikle kulüp performansı milli takımdan daha iyi olmakla suçlanıyor. Özellikle EURO 2016'da kötüydü ve bu turnuvada bunu telafi etme şansına sahip. 

MUHTEMEL 11

A.Schlager

Lainer
Dragovic
Hinteregger
Ulmer

Baumgartlinger
X.Schlager

Baumgartner
Sabitzer
Alaba
-
Kalajdzic

GENÇ SİLAH: CHRISTOPH BAUMGARTNER

Henüz 18 yaşında Hoffenheim’ın genç takımına transfer olan orta saha oyuncusu, iki sezondur A takımda da süre bulmaya başladı.

Hoffenheim’da 71 maça çıkıp 16 gol 13 asistlik bir performans gösteren Baumgartner, milli takımın da şu anda en gelecek vadeden oyuncusu konumunda.

 GRUP FİKSTÜRÜ

13 Haziran
Avusturya - Kuzey Makedonya
Ulusal Arena, Bükreş


17 Haziran
Hollanda - Avusturya
Johan Cruyff Arena, Amsterdam


21 Haziran
Ukrayna - Avusturya
Ulusal Arena, Bükreş

HOLLANDA

Ronald Koeman, EURO 2016 ve 2018 Dünya Kupası'na katılamamanın ardından Hollanda Milli Takımı'nı yeniden inşa etmek gibi zor bir görevi üstlenmişti.

Bununla birlikte çok sayıda genç yıldızı kadroya alarak mükemmel bir iş çıkardı. Portakallar, EURO 2020'ye kolay bir şekilde katıldılar.

Geçen yaz harika bir ivmeye sahiplerdi, ancak turnuva ertelendi. Koeman, Barcelona'nın başına geçmek için takımdan ayrıldı. Takım kaptanı Virgil van Dijk de sakatlandı.

Alınan skorlar geçen yıla göre daha az etkileyici ve şimdi bu projeyle ilgili şüpheler var.   

TEKNİK DİREKTÖR: FRANK DE BOER

Eski yıldız stoper, Ajax'ta teknik direktör olarak üst üste dört Eredivisie şampiyonluğu kazandı. Ancak Inter ve Crystal Palace'taki iki çok kısa ve feci performansların ardından itibarı önemli darbeler aldı.

Atlanta United'daki macerası pek ilgi görmedi. Koeman'ın yerine Hollanda Milli Takımı'nın başına geçmesi de coşkuyla karşılanmadı.

Ardından takımın başında sahaya çıktığı ilk dört karşılaşmadan hiçbirini kazanamayan ilk Hollanda Milli Takımı teknik direktörü oldu ve 2022 Dünya Kupası elemelerinde Türkiye'ye mağlup oldu.

YILDIZ OYUNCU: FRENKIE DE JONG

Dünyanın en zarif orta saha oyuncularından biri olan 24 yaşındaki oyuncu, Ajax 2019'da Şampiyonlar Ligi yarı finaline yükselirken bir süperstar oldu.

Derinden hücum yapma, top sürme, final pası atma ve gol atma yeteneklerine sahip olan De Jong, komple bir oyuncu olmaya çok yakın.

Milli takım için çok önemli bir role sahip.

MUHTEMEL 11

Krul

Dumfries
De Ligt
Blind
Wijndal

Klaassen
Wijnaldum
De Jong

Berghuis
Depay
Malen

GENÇ SİLAH: RYAN GRAVENBERCH

Clarence Seedorf'un rekorunu kırarak Eredivisie'de forma giyen en genç Ajax oyuncusu olmak bir hayli büyük bir başarı. Gravenberch'ün 19 yaşında Hollanda Milli Takımı'nın önemli bir ismi olması hiç de şaşırtıcı değil.

Genç orta saha oyuncusu, fiziksel bir güce, mükemmel bir top kontrolüne ve çok yönlü bir hücum zihniyetine sahip.

GRUP FİKSTÜRÜ

13 Haziran
Hollanda - Ukrayna
Johan Cruyff Arena, Amsterdam


17 Haziran
Hollanda - Avusturya
Johan Cruyff Arena, Amsterdam


21 Haziran
Kuzey Makedonya - Hollanda
Johan Cruyff Arena, Amsterdam

KUZEY MAKEDONYA

Kuzey Makedonya, kendisini Avrupa'nın en şanslı futbol ülkesi olarak hissediyor olmalı. Normal yoldan EURO 2020'ye katılma şansları yoktu ve gruplarını 14 puanla üçüncü sırada tamamladılar.

Bununla birlikte, en zayıf takımların Uluslar Ligi D Grubu'na geçmesi imkansız bir rüyayı mümkün kıldı. Sadece Kosova ve Gürcistan'ı yenmeleri gerekiyordu.

Ardından, mart ayında yirmi yıl içinde Almanya'yı Dünya Kupası eleme fikstüründe yenen ilk takım olarak tarih yazdılar. Bu inanılmaz sonuç, Makedonların yaz aylarında daha da iyi bir geleceğe inandıkları anlamına geliyor.

TEKNİK DİREKTÖR: IGOR ANGELOVSKI

Angelovski kariyerinde hiçbir zaman ülkesi dışında oynamadı ve çalışmadı.

2015'in sonlarında işe başladıktan sonra ilk sonuçlar iyi değildi, ancak federasyon sabır gösterdi. Bu istikrar muhteşem bir şekilde karşılığını verdi.

44 yaşındaki çalıştırıcı, kendi futbolculuk günlerde Goran Pandev'i rol model olarak gördüğünü ve şimdi onunla çalışacak kadar şanslı olduğunu söylüyor.

YILDIZ OYUNCU: GORAN PANDEV

Gelmiş geçmiş en büyük Makedon oyuncu. Şimdilerde genellikle orta sahada oynayan çok yönlü forvet, 2001'de İtalya'ya transfer oldu ve Serie A'da 20 yılda 100 gol attı. 2010'da Inter ile Şampiyonlar Ligi'ni kazandı, Lazio ve Napoli'de de büyük başarılara imza attı.

37 yaşındaki Pandev, EURO 2020 elemelerinde yer almak için emekliliğini erteledi. Gürcistan'a karşı alınan tarihi galibiyetin ardından gözyaşlarına boğuldu.


MUHTEMEL 11

Dimitrievski

Nikolov
Ristovski
Velkovski
Musliu
Alioski

Ademi
Bardhi
Elmas
Pandev

Trajkovski

GENÇ SİLAH: ELJIF ELMAS

21 yaşındaki oyuncu, Almanya karşısında galibiyet golünü atarak adını Kuzey Makedonya'nın tarih kitaplarına çoktan yazdırdı. Pandev'in varisi olarak gösterilen Eljif’ten çok daha fazlası bekleniyor.

Angelovski onu herkesten daha iyi tanıyor, onu 2015'te Rabotnicki'de Makedon Ligi'nin en genç oyuncusu olarak sahaya sürmüştü. Napoli'ye iki yıl önce Fenerbahçe'den transfer edilen Eljif, takımının oyun sisteminde önemli bir yere sahip.

 GRUP FİKSTÜRÜ

13 Haziran
Avusturya - Kuzey Makedonya
Ulusal Arena - Bükreş


17 Haziran
Ukrayna - Kuzey Makedonya
Ulusal Arena - Bükreş


21Haziran
Kuzey Makedonya - Hollanda
Johan Cruyff Arena, Amsterdam

UKRAYNA

Ukrayna, EURO 2016'da puan alamadı, hatta gol dahi atamadı ve 2018 Dünya Kupası'nda yer alamadı.

Haziran 2019'da Sırbistan'ı 5-0 mağlup etmeleri, Sovyetler Birliği'nin dağılmasından bu yana en iyi milli takım maçlarından biriydi ve takım iç savaşla parçalanmış bir ülkeyi birleştirmeyi başardı.


Uluslar Ligi ve 2022 Dünya Kupası elemelerinde elde edilen sonuçların bazıları hayal kırıklığı yarattı, ancak olumlu ivme hâlâhissediliyor. Ukrayna turnuvaya kendinden emin bir şekilde hazırlanıyor.

TEKNİK DİREKTÖR: ANDRIY SHEVCHENKO

Muhtemelen tarihin en iyi Ukraynalı oyuncusu, ancak Shevchenko'nun en iyi teknik direktör olması beklenmiyordu. 2016'da milli takımın başına geçmesi şüpheyle karşılandı ve birçok kişi Dünya Kupası elemeleri fiyaskosundan sonra kovulmasını bekliyordu, ancak Shevchenko şüphelerin yanlış olduğunu kanıtladı.

Milan'ın efsane yıldızı, savunmada disiplinli, ancak hücum odaklı ve heyecan verici bir takım oluşturdu. Sheva emekliliğini EURO 2012'de oynamak için ertelemişti ve şimdi bir teknik direktör olarak tarih yazmanın zamanı geldi.

YILDIZ OYUNCU: OLEKSANDR ZINCHENKO

Zinchenko, 2016 yılında Pep Guardiola'nın ilk transferlerinden biri olarak Manchester City'ye katıldığında, Liverpool'un eski forveti Andriy Voronin, "Orada ancak PlayStation'da bir şans elde edebilir" demişti.

Yanıldı. Hafif yapılı bir orta saha oyuncusundan disiplinli bir sol beke dönüştü, kadronun önemli bir parçası haline geldi.

Zinchenko, milli takımda ise orta sahadaki orijinal pozisyonunu sürdürmeye devam ederken yavaş yavaş takımın lideri oldu. Ukrayna'nın oyun taktiği onun üzerinden şekilleniyor.

MUHTEMEL 11

Bushchan

Karavaev
Zabarnyi
Matvienko
Sobol

Makarenko
Zinchenko
Malinovskyi

Yarmolenko
Yaremchuk
Tsyhankov

GENÇ SİLAH ILYA ZABARNYI

Yaşadığı sakatlıktan dolayı eylül ayında Dinamo Kiev A Takımı'na yükselen 18 yaşındaki oyuncu, Mircea Lucescu'nun rehberliğinde çok hızlı bir yükseliş gösterdi.

Uzun boylu, disiplinli ve üst düzey bir tekniğe sahip olan genç stoper, ilk sezonunda şampiyonluk unvanı kazandıktan sonra, EURO 2020 öncesi Ukrayna Milli Takımı'nın başlangıç on birinde yer alacak duruma geldi.


GRUP FİKSTÜRÜ

13 Haziran
Hollanda - Ukrayna
Johan Cruyff Arena, Amsterdam


17 June
Ukrayna - Kuzey Makedonya
Ulusal Arena, Bükreş


21 Haziran
Ukrayna - Avusturya
Ulusal Arena, Bükreş

D GRUBU

HIRVATİSTAN

2018 Dünya Kupası finalisti için son üç yılda işler yolunda gitmedi.

Hırvatistan, Rusya'daki tarihi mücadeleden sonra milli takımdan emekli olan kaleci Danijel Subasic ve yıldız forvet Mario Mandzukic için uygun bir yedek henüz bulamadı. 

Uluslar Ligi'ndeki sonuçlar büyük ölçüde hayal kırıklığı yarattı, Avrupa Şampiyonası elemeleri Macaristan mağlubiyeti, Azerbaycan beraberliği gibi kötü sonuçları içeriyordu. 2022 Dünya Kupası elemeleri de Slovenya'da feci bir mağlubiyetle başladı. 

Orta sahadaki kalite hâlâ tartışılmaz ancak genel his, takımın sansasyonel üstün başarısından sonra dibe çakıldığı yönünde. 

TEKNİK DİREKTÖR: ZLATKO DALIC

Dünya Kupası'ndan önce tanınmayan ve Hırvatistan Futbol Federasyonu tarafından büyük ölçüde siyasi bir atama olarak kabul edilen Dalic, 2018'de aniden ülkenin sevgilisi oldu. 

Diğer antrenörler son üç yıl içinde kötü sonuçlar nedeniyle kolayca görevden alınabilecekken bu başarı onu neredeyse dokunulmaz kıldı.

YILDIZ OYUNCU: LUKA MODRIC

Real Madrid'in maestrosu, eylül ayında 36. yaşına basacak olmasına rağmen kulübüyle sözleşme uzattı ve hâlâ futbol dünyasının en iyilerinden biri.

Modric, kısa bir form düşüşünden sonra La Liga'da son iki sezonu iyi geçirdi ve görünüşe göre fiziksel olarak güçleniyor.

Özellikle Ivan Rakitic emekli olduktan sonra kaptanın milli takım için önemi daha fazla ve Hırvatistan'ın başarısı da büyük ölçüde 2018 Ballon d'Or sahibine bağlı. 

MUHTEMEL 11

Livakovic

Vrsaljko
Lovren
Vida
Barisic

Brozovic
Modric
Kovacic

Brekalo
Kramaric
Perisic

GENÇ SİLAH: JOSKO GVARDIOL

19 yaşındaki genç oyuncu, uzun zamandır neslinin en parlak yeteneği olarak kabul ediliyor ve taraftarlar onu kadroda görmekten çok mutlular. 

Gvardiol milli formayla henüz maça çıkmadı, ancak özellikle çok yönlülüğü göz önüne alındığında turnuvada önemi bir rol oynayabilir. Son zamanlarda sol bek olarak oynatılan genç stoper, taktik olarak akıllı, hızlı ve bir savunma oyuncusuna göre muhteşem top becerilerine sahip.  Gvardiol'ün adı geçmişte Real Madrid, Juventus ve Chelsea ile anılıyordu, ancak yarışı RB Salzburg kazandı. Gelecek sezon ise bir Bundesliga yıldızı olması bekleniyor.

GRUP FİKSTÜRÜ

13 Haziran
İngiltere - Hırvatistan
Wembley Stadium, Londra


18 Haziran
Hırvatistan - Çek Cumhuriyeti
Hampden Park, Glasgow


22 Haziran
Hırvatistan - İskoçya
Hampden Park, Glasgow

ÇEK CUMHURİYETİ

Pavel Nedved ve Thomas Rosicky'nin günleri çoktan geride kaldı; Çekler son üç Dünya Kupası'nı kaçırdılar, EURO 2016'da oldukça başarısız oldular ve ülke bu kez iyimser olmak için umutsuzca nedenler arıyor.

Tomas Soucek'in yükselişi cesaret verici ve Adam Hlozek'in potansiyeli nefes kesici olsa da genel olarak kadroda gerçek bir kalite yok. 

Pandemi zamanında tutarlılık yakalamak onlar için oldukça zordu ve son olarak Dünya Kupası elemelerinde Galler'e yenildiler.

TEKNİK DİREKTÖR: JAROSLAV SILHAVY

İşte karşınızda Karel Bruckner'ın asistanı olarak yüzyılın başındaki Çek başarılarının büyük parçası olan bir adam. 

Silhavy, 2012'de Slovan Liberec ve 2017'de Slavia Prag ile şampiyonluklar yaşayarak ülkenin en iyi teknik direktörlerinden biri haline geldi. 2018'de ise Karel Jarolim'in yerini alarak milli takımın başına geçti.

EURO 2020 elemelerinde İngiltere'yi yenmek, kariyerinin şimdiye kadarki en önemli noktalarından biriydi. 


YILDIZ OYUNCU: TOMAS SOUCEK

Soucek, bu sezon Premier Lig'de David Moyes'un planları için anahtar bir figür haline geldi.

Yorulmak bilmeyen bir enerjiye sahip ve özellikle set oyunları için büyük bir tehdit.  

2019 ve 2020'de yılın Çek futbolcusu seçilen Soucek, milli takım için ilk hat-trickini mart ayında Estonya'yı 6-2 yendikleri karşılaşmada yaptı ve hızla gerçek bir yıldıza dönüşüyor.

MUHTEMEL 11

Vaclik

Coufal
Kalas
Celustka
Boril

Kral
Soucek

Masopust
Darida
Jankto

Schick

 GENÇ SİLAH: ADAM HLOZEK

18 yaşındaki Sparta Prag oyuncusu, ülkenin en büyük umudu ve genç oyuncunun büyük seleflerinin seviyesine ulaşması için şansı yüksek. 

Olağanüstü bir ceza sahası avcısı olan Hlozek, her iki kanatta da oynayabiliyor. Çok uzun olmasına rağmen hızlı ve üst düzey bir tekniğe, kısacası her şeye sahip. 

Metatars kırığı nedeniyle sezonun çoğunu kaçıran Hlozek, Çek Ligi’nde çift haneli rakamlara ulaştı. Bakalım Silhavy, şimdiye kadar sadece iki milli maça çıkmış bir oyuncuyla kumar oynayacak kadar cesur mu?

GRUP FİKSTÜRÜ

14 June
Scotland vs Czech Republic
Hampden Park, Glasgow


18 June
Croatia vs Czech Republic
Hampden Park, Glasgow


22 June
Czech Republic vs England
Wembley Stadium, London

İNGİLTERE

İngiltere'nin her büyük turnuvadan önce yüksek beklentileri meşhurdur ve bu nedenle milli takımları bu turnuvalarda iyi performans sergilemeye duyarlı hale gelmiştir. Ancak bu sefer Üç Aslan'ın şansına yürekten inanmak daha iyi olabilir.

Gareth Southgate, Harry Kane gibi dünya çapında bir forvete, sayısız yaratıcı orta saha oyuncularına ve savunma özellikleriyle umut veren Declan Rice gibi birçok pozisyonda zengin bir kadroya sahip.

Amaç, yarı finale ulaştıkları 2018 Dünya Kupası'nda elde ettikleri deneyimin olumlu yönlerini alıp bir sonraki adıma geçmek. 


TEKNİK DİREKTÖR: GARETH SOUTHGATE

Southgate, Eylül 2016'da Sam Allardyce'ın istifasından sonra geçici olarak göreve geldi. Ancak kısa süre sonra bu geçici atamanın kalıcı olmasına karar verildi. Psikolojinin taktiklerden daha önemli olduğunu anlayan Southgate, büyük problemler olmadan bir nesil değişimini gerçekleştirmeyi başardı. 

2018 Dünya Kupası İngiltere'si ülkenin sevgilisiydi, şimdi kadro çok daha güçlü ve daha derin. 

Bakalım EURO 96'da Almanya'ya karşı yarı final mücadelesinde kader penaltısını kaçıran adam, 25 yıl sonra bunu telafi edebilecek mi?

YILDIZ OYUNCU: HARRY KANE

Kane'in İngiltere için önemini anlatmak zor olur. Kaptan, nispeten genç kadrodaki en deneyimli oyunculardan biri ve aynı zamanda en tehlikeli hücum oyuncusu.

Tottenham'ın çok yönlü yıldızı, her pozisyonda gol atabilir ve geçen sezon repertuarına oyun kurma yeteneklerini de ekledi. 

EURO 2016'da alay konusu olan Kane bu sefer manşetlere daha farklı çıkabilir..

MUHTEMEL 11

Pickford

James
Stones
Maguire
Chilwell

Bellingham
Rice
Mount

Sancho
Kane
Foden


GENÇ SİLAH: JUDE BELLINGHAM

NXGN 2021'de beşinci sırada yer alan Bellingham, Borussia Dortmund'daki ilk sezonunda olağanüstü bir gelişme gösterdi. 

Şampiyonlar Ligi çeyrek finalinde ise Manchester City'ye elenseler de golünü kaydederek tarihe geçti. Bellingham, Şampiyonlar Ligi tarihinde gol atan en genç sekizinci oyuncu oldu. 17 yaşındaki oyuncunun bu yaz önemli bir rol üstlenmesi sürpriz olmaz.

GRUP FİKSTÜRÜ

13 Haziran
İngiltere - Hırvatistan
Wembley, Londra


18 Haziran
İngiltere - İskoçya
Wembley, Londra


22 Haziran
Çek Cumhuriyeti - İngiltere
Wembley, Londra

İSKOÇYA

1998'den beri ilk büyük turnuvalarına katılmaları tüm ülkeyi çok mutlu etti. 

Sezon bir hayli çetin geçti. Uluslar Ligi play-off'larında İsrail ve Sırbistan'a atılan iki penaltı vuruşu sayesinde turnuvaya katılım hakkı elde edildi, ancak bunların hiçbiri şu anda gerçekten önemli değil. 

En önemlisi ülkenin Avrupa Şampiyonası'na katılacak olması ve Glasgow'da iki maça ev sahipliği yapması. 

Yine de 2022 Dünya Kupası elemelerinde elde edilen sonuçlar hayal kırıklığı yarattı ve İskoçya'nın kendini geliştirmesi gerekiyor. 

TEKNİK DİREKTÖR: STEVE CLARKE

Oyunculuk döneminde bir Chelsea efsanesi olan Clarke, antrenörlük kariyerinin başında Jose Mourinho ve Kenny Dalglish’nin yanında asistan olarak çalıştı. 

Kazakistan'daki feci 3-0’lık mağlubiyetin ardından Mayıs 2019'da İskoçya teknik direktörü olarak Alex McLeish'in yerini aldı ve zorlu maçlarda iyi bir motive edici olduğunu kanıtladı. 

57 yaşındaki teknik direktör, üçlü savunmayla oynamayı tercih ederek kanat-beklerinin mümkün olduğunca sık ataklara katılmasını istiyor. 

YILDIZ OYUNCU: ANDY ROBERTSON

Her iyi İskoçya takımının bir Liverpool yıldızına ihtiyacı vardır ve şu anki kaptanları tam olarak bu görevde.

Queen's Park'ta tanınmayan bir isim iken Anfield'da Şampiyonlar Ligi ve Premier Lig sahibi olarak yükselen Robertson, ülke için bir ilham kaynağı ve aynı zamanda saygın bir milli takım kaptanı. 

Yine de Liverpool takım arkadaşlarının çoğu gibi 2020-21 sezonunda elinden gelenin en iyisini yapamadı. 

MUHTEMEL 11

Marshall

Hendry
Hanley
Tierney

O'Donnell
McTominay
McGregor
Robertson

McGinn
Fraser

Dykes

 GENÇ SİLAH: BILLY GILMOUR

İskoçya hâlâ 2000'lerde doğan ilk oyuncusunu bekliyor, ancak bir genç dâhiye nihayet kadroda şans verildi. Gilmour, dört yıl önce Rangers'dan Chelsea akademisine katıldığından bu yana saygı gören, parlak bir isim. 19 yaşındaki oyuncu, muhteşem bir oyun görüşüne sahip. 

Yine de bu yaz büyük sahnede kendini kanıtlaması gerekebilir.

GRUP FİKSTÜRÜ

14 Haziran
İskoçya vs Çek Cumhuriyeti
Hampden Park, Glasgow


18 Haziran
İngiltere - İskoçya
Wembley, Londra


22 Haziran
Hırvatistan - İskoçya
Hampden Park, Glasgow

E GRUBU

POLONYA

Kendi seviyelerinde dünyanın en iyi forvet oyuncusuyla 2018 Dünya Kupası'na giden Polonya’nın sürpriz yapması bekleniyordu ama grup aşamasından dahi çıkmadı. Bu nedenle ülke, yeniden büyük umutlar geliştirmekte tereddüt ediyor.

Takım, kolay bir eleme grubundan sorunsuz bir şekilde EURO 2020'ye katılmaya hak kazandı. Ancak teknik direktör Jerzy Brzeczek, Robert Lewandowski ile ortak mutabakat sağlayamadı ve Uluslar Ligi'nde alınan bazı hayal kırıklığı yaratan sonuçların ardından Ocak 2021'de görevden alındı.

Şimdi en önemli soru şu: Kadro, süper yıldızına hizmet edebilecek mi?


TEKNİK DİREKTÖR: PAULO SOUSA

Brzeczek'in görevden alınması, büyük bir sürpriz olmamakla birlikte yerine geçen isim beklenmedik biriydi.

Portekiz’in eski yıldızı Paulo Sousa olağanüstü bir orta saha oyuncusuydu. Ancak onu Macaristan, İsrail, İsviçre, İtalya, Çin ve Fransa'ya götüren antrenörlük kariyeri, Polonya’nın Leo Beenhakker'den sonra ikinci yabancı teknik direktörü olma yeterliliğine sahip olup olmadığını kanıtlamıyor.

Bu çok ilginç bir kumardı. Bakalım Lewandowski'yi olabildiğince rahat ve mutlu kılabilecek mi?


YILDIZ OYUNCU: ROBERT LEWANDOWSKI

Polonya ile en çok maça çıkan oyuncu ve ülkenin en iyi golcüsü olan Bayern Münih santrforu Lewandowski, 32 yaşında gelişmeye devam ediyor.

Kulübünü tarihi bir başarıya ulaştırdığı sezonun ardından, 2020'de Ballon d'Or'u kazanabilirdi. Tartışmasız bir şekilde çok formdaydı. Sonrasında Gerd Müller'in bir Bundesliga sezonu içinde en çok gol atan oyuncu olma unvanını ele geçirdi.

Bununla birlikte, EURO 2016 ve 2018 Dünya Kupası'ndaki performansları en ılımlı ifadeyle hayal kırıklığı yarattığından Polonya için henüz en büyük sahnede kendisini gösteremedi.

Lewandowski ülkesine gerçekten harika bir yaz borçlu.

MUHTEMEL 11

Szczesny

Bereszynski
Helik
Glik
Bednarek
Rybus

Krychowiak
Moder
Zielinski

Lewandowski
Milik

GENÇ SİLAH: KACPER KOZLOWSKI

Pogon Szczecin’in 17 yaşındaki muhteşem oyun kurucusu Kozlowski, mart ayında Dünya Kupası elemelerinde uluslararası ilk maçına çıkmasına oldukça şaşırdı, ancak kesinlikle bunu hak etti.

15 yaşında zirveye çıktığından beri çok sayıda üst düzey kulübün gözlemcileri tarafından takip ediliyor. Yaratıcılığı, muhteşem pasları ve her mesafeden sert şutlarıyla Polonya'da zaten meşhur.

Sousa’nın onu yedek kulübesi haricinde bir seçenek olarak turnuvaya götürmesi mantıklı olacaktır.

GRUP FİKSTÜRÜ

14 Haziran
Polonya - Slovakya
Saint Petersburg Stadyumu, St Petersburg


19 Haziran
İspanya - Polonya
Sevilla Olimpiyat Stadyumu, Sevilla


23 Haziran
İsveç - Polonya
Saint Petersburg Stadyumu, St Petersburg

SLOVAKYA

Slovakya, ekim ayında Uluslar Ligi play-off'larının ortasında teknik direktör Pavel Hapal'ı görevden alarak olağanüstü bir kumar oynadı. Ancak Kuzey İrlanda'daki uzatmalarda gelen dramatik galibiyet sayesinde Avrupa Şampiyonası’na ulaştı.

Takımdaki potansiyel iyi görünüyor, ancak sonuçlar fazlasıyla istikrarsız. Dünya Kupası elemeleri Kıbrıs Rum Kesimi ve Malta'ya karşı berabere biten maçlarla felaket başladı. Bu iki karşılaşmayı Rusya karşısındaki yürekli galibiyet izledi.

Slovakya, EURO 2016'da son 16'ya ulaştığında manşetlere girmişti, ancak bu sefer beklentiler bir hayli düşük.

Yine de bu onların lehine olabilir.

TEKNİK DİREKTÖR: STEFAN TARKOVIC

2018'de görevinden istifa eden Jan Kozak, kendisinin yerine yardımcısı Tarkovic'in seçilmesini özellikle istedi.

Ancak Slovakya Futbol Federasyonu farklı bir karar verdi ve Hapal'ı atadı. Yine de Tarkovic bir yıl sonra işi kaptı.

48 yaşındaki teknik direktör, en önemli görevinin soyunma odasındaki birlik ve beraberlik atmosferini yeniden tesis etmek olduğunu iddia etti. Göreve hazır olup olmadığı konusu ise değerlendirilmeye devam ediyor.


YILDIZ OYUNCU: MAREK HAMSIK

Milli formayla en çok maça çıkan ve en çok gol atan oyuncu olan Hamsik, şimdiden bir efsane.

2019'da 12 yıl boyunca Napoli'nin en sevilen oyuncularından biri olduktan sonra Çin'e transfer oldu.

Ancak 33 yaşındaki oyuncu, Avrupa Şampiyonası'nda oynamak için sezon başında sansasyonel bir şekilde Avrupa'ya döndü ve Göteborg'a imza attı. Onun orta sahadan şutları olmadan bu takımı hayal etmek imkânsız.

MUHTEMEL 11

Dubravka

Pekarik
Vavro
Skriniar
Hancko

Hrosovsky
Kucka
Hamsik

Duda
Bozenik
Rusnak

GENÇ SİLAH: TOMAS SUSLOV

Çok yönlü genç oyuncu, sol ayaklı ama sağ kanatta oynamayı seviyor. Bu sezon acı tatlı şartlarda Groningen formasıyla ilk maçına çıktı. Yetiştiği kulübe dönen Hollandalı efsane Arjen Robben'in sakatlandığı maçta onun yerine oyuna girdi.

18 yaşındaki harika çocuk Suslov, topla hızlı hareket edebiliyor ve daha güçlü ayağını kullanmak için içe kat etmeyi seviyor.

Eredivisie'deki ilk sezonu kesinlikle umut vericiydi ve kasım ayında ilk kez Slovakya formasını giydi.

GRUP FİKSTÜRÜ

14 Haziran
Polonya - Slovakya
Saint Petersburg Stadyumu, St Petersburg


18 Haziran
İsveç vs Slovakya
Saint Petersburg Stadyumu, St Petersburg


23 Haziran
Slovakya vs İspanya
Sevilla Olimpiyat Stadyumu, Sevilla

İSPANYA

İspanya'nın 2018 Dünya Kupası'ndan bu yana elde ettiği sonuçlar bir hayli istikrarsızdı, zira kadrodaki zenginlikten kaynaklanan bolluk, teknik direktör Luis Enrique'nin ideal on birini bulmasını engelledi.

Sahadaki her pozisyon için mücadele eden ve iyi performans gösteren çok sayıda oyuncunun olması, ilk on birlerin sık sık değişmesine neden oldu. Üstelik turnuva öncesinde en uygun şablonu tahmin etmek halen oldukça zor.

Takımın tecrübeli kaptanı Sergio Ramos'un sakatlıklarla mücadele ettiği sezonun ardından sansasyonel bir şekilde kadro dışında bırakılmasıyla bu dengesizlik doruk noktasına ulaştı ve kısa süre önce vatandaşlığa geçen Fransız Aymeric Laporte, tek bir Real Madrid oyuncusunun olmadığı kadroda yerini aldı.

İspanya doğal favorilerden biri. Ancak kasım ayında Almanya'yı 6-0’lık skorla yıkıma uğrattığı maçta olduğu gibi performanslar göstermesi gerekecek. Ya da bir ay önce Ukrayna'daki 1-0’lık mağlubiyetteki gibi kötü performansları tekrarlamaması gerek.

TEKNİK DİREKTÖR: LUIS ENRIQUE

Luis Enrique, milli takım teknik direktörlerinde her zaman geçerli olmayan bir şekilde, tüm İspanya'da popüler bir figür.

2015 yılında kulüpteki ilk sezonunda Barcelona'yı tarihi üçlüsüne taşıyan 51 yaşındaki teknik direktör, Dünya Kupası fiyaskosunun ardından milli takımı devraldı ve geniş kadroyla on birini sürekli değiştirmesine rağmen neredeyse herkesi mutlu etmeyi başardı.

Luis Enrique, EURO 96'da çeyrek finalde İngiltere'ye kaybeden takımın bir parçasıydı ve bu sefer Wembley'ye tekrar ulaşmayı umuyor.

YILDIZ OYUNCU: THIAGO ALCANTARA

Kuşağının en yetenekli orta saha oyuncularından biri olarak kabul edilen Thiago, 30 yaşında İspanya için yalnızca 41 kez forma giydi.

EURO 2016 ve 2018 Dünya Kupası'nda yedek kulübesindeydi, ancak bu turnuvada onun parlama zamanı gelmiş olabilir.

Thiago, Liverpool'daki ilk sezonunu bir hayli güçlü bir şekilde bitirdi ve babası Mazinho'nun Brezilya ile Dünya Kupası'nı kaldırmasından 27 yıl sonra uluslararası bir kupa kazanmayı umuyor.

MUHTEMEL 11

Simon

M.Llorente
Laporte
P.Torres
Alba

Rodri
Thiago
Pedri

F. Torres
Moreno
Olmo

 GENÇ SİLAH: PEDRI

İpeksi oyun kurma becerileriyle Andres Iniesta ile karşılaştırılan Pedri, İkinci Lig takımı Las Palmas'tan geldikten sonra Barcelona kariyerine sansasyonel bir başlangıç ​​yaptı.

NXGN 2021'de dördüncü sırada yer alan 18 yaşındaki oyuncu, Lionel Messi ile aynı seviyede sorunsuz bir şekilde oynayabilmesi sayesinde Ronald Koeman’in on birinde vazgeçilmez bir isme dönüştü. Neslinin en iyi oyuncularından biri olabilir.

GRUP FİKSTÜRÜ

14 Haziran
İspanya - İsveç
Sevilla Olimpiyat Stadyumu, Sevilla


19 Haziran
İspanya - Polonya
Sevilla Olimpiyat Stadyumu, Sevilla


23 Haziran
Slovakya - İspanya
Sevilla Olimpiyat Stadyumu, Sevilla

İSVEÇ

İsveç'in turnuva hazırlıkları mart ayında Zlatan Ibrahimovic'in şaşırtıcı bir şekilde kadroya dönmesi ve ardından mayıs ayındaki sakatlığının turnuvaya katılamayacağının açıklanmasıyla değişikliklere uğradı.

Teknik direktör Janne Andersson, efsane forvetin 2016'da emekli olmasının ardından onsuz dengeli bir kadro kurdu. Takımı da 2018 Dünya Kupası'nda çeyrek finale ulaşarak yakın tarihteki en iyi sonuçlarından birini elde etti.

Andersson birçok kez Ibrahimovic'in kadroya geri çağrılmayacağını iddia etti. Ancak geçen yıl Uluslar Ligi'nde hayal kırıklığı yaratan sonuçlar, onun fikir değişikliğine katkıda bulunmuş olabilir.

Şimdi Milan simgesi tekrar kadrodan çıktığına göre, takım kesinlikle ona ihtiyaç olmadığını yine kanıtlamak isteyecek.

TEKNİK DİREKTÖR: JANNE ANDERSSON

58 yaşındaki teknik direktör, hiçbir zaman profesyonel futbol oynamadı. Bir antrenör olarak ilerlemesi de yavaş ve istikrarlıydı.

2015'te Norrköping ile İsveç şampiyonluğunu mümkün olan en iyi zamanda kazandı ve bu başarı onun EURO 2016'dan sonra milli takımda Erik Hamren'in yerini almasını sağladı.

Andersson'un genç oyuncuları yetiştirme ve bütünün parçaların toplamından çok daha büyük olduğu takımlar kurma becerisi en iyi özellikleri olarak öne çıkıyor.


YILDIZ OYUNCU: EMIL FORSBERG

Forsberg, 2015 yılında Malmö'den İkinci Lig takımı RB Leipzig'e transfer olmayı seçtiğinde İsveç’te pek çok kişiyi şaşkına çevirmişti, ancak geriye dönüp bakınca bunun ilham verici bir karar olduğunu kanıtladı. İsveçli yıldız, Bundesliga takımının yükselişinde bir hayli etkili oldu.

Eski bir futbolcu olan dedesi Lennart'ın geçtiğimiz eylül ayında 92 yaşında vefat etmesinin ardından son dönemdeki formunu anılarına adayan Forsberg, pozitif bir sezonun tadını çıkardı.

Milli takımın gelişmesindeki ana parçalardan biri oydu ve 2018 Dünya Kupası'nın son 16 turunda İsviçre'ye karşı kazanılan maçta “efsane” statüsünü kazandı.


MUHTEMEL 11

Olsen

Lustig
Lindelof
Helander
Augustinsson

Claesson
Olsson
Larsson
Forsberg

Kulusevski
Isak

GENÇ SİLAH: DEJAN KULUSEVSKI

Ibrahimovic kadroya dönmeden önce Andersson'u, Kulusevski'yi yeterince sık kullanmadığı için eleştirirdi.

21 yaşındaki hücum oyuncusu ister sağ kanatta, isterse ikinci bir forvet olarak kullanılsın, kesinlikle parlak bir seçenek.

Juventus, Ocak 2020'de Kulusevski için Atalanta'ya 35 milyon euro ödedi. Torino’daki ilk sezonu, 2021'de kademeli olarak formunu kaybetmeden önce bir hayli iyiydi.

İsveç'in onun en iyi haline dönmesine ihtiyacı var. Çünkü sahaya muhteşem bir güç, hız, teknik beceri ve akıllı karar verme sunuyor.


GRUP FİKSTÜRÜ

14 Haziran
İspanya - İsveç
Sevilla Olimpiyat Stadyumu, Sevilla


18 Haziran
İsveç - Slovakya
Saint Petersburg Stadyumu, St Petersburg


23 Haziran
İsveç - Polonya
Saint Petersburg Stadyumu, St Petersburg

F GRUBU

FRANSA

Son dünya şampiyonu, 2018'de Luzhniki Stadyumu'nda Dünya Kupası'nı kaldırdığı günden bu yana istikrarını sürdürdü.

Sağlam bir savunma hattına sahip olan Didier Deschamps’ın takımının her zaman eğlenceli bir futbol oynadığını söylemek zor. Buna rağmen Fransa'nın korkutucu bir hücum hattına ve tüm pozisyonlarda çok derin bir kadroya sahip olduğunu unutmamak gerekiyor.

Antoine Griezmann'ın Barcelona'da formunu doğru zamanda yakalaması ve Karim Benzema'nın 2015'ten bu yana ilk kez milli takıma dönmesi rakip savunmalar için bir hayli kötü haberler.

 Fransa, EURO 2016'da ev sahibi olduğu turnuvayı finalde kaybetmişti ancak bu defa daha iyi bir takıma sahip ve en büyük favorilerden biri.

TEKNİK DİREKTÖR: DIDIER DESCHAMPS

1998'de takım kaptanı olarak Dünya Kupası'nı kazanan ve 2000'de Avrupa Şampiyonası'nda kupayı kaldıran Deschamps, 2018'de bu defa teknik direktör olarak Dünya Kupası'nı kazandı ve şimdi takımının başında Avrupa şampiyonu da olarak bu tekrarlanması neredeyse imkansız dörtlüyü tamamlamak istiyor.

Oyun tarzı biraz defansif görünebilir ve Fransa'nın sahip olduğu oyuncular göz önüne alındığında daha heyecan verici bir futbol sunabilirler, ancak bu noktada futbol tarihinin en büyük figürlerinden birini sorgulamak saçmalık olur.

YILDIZ OYUNCU: N'GOLO KANTE

Dünyanın yüzde 70'i suyla, geri kalanı ise N'Golo Kante ile kaplı yorumu bugünlerde belki de her zamankinden daha doğru. Leicester'ın 2016'daki zaferinin kalbinde yer alan Kante, son yıllarda özellikle hücuma desteğiyle oyununu geliştirdi.

 Chelsea'nin Şampiyonlar Ligi'nde finale çıkmasında Real Madrid'e karşı oynadığı olağanüstü yarı final performansıyla başrolü oynadı.

 Söz konusu Deschamps'nın taktikleri olduğunda ciğersiz olarak nitelendirilebileceğimiz Kante, başarı için Pogba'dan çok daha önemli olabilir.

MUHTEMEL 11

Lloris

Pavard
Varane
Kimpembe
Lucas Hernandez

Kante
Pogba

Coman
Griezmann
Mbappe

Benzema

GENÇ SİLAH: KYLIAN MBAPPE

Dünya Kupası'nda en iyi genç oyuncu ödülünü kazanmıştı, üç yıl sonra bugün itibarıyla ise gerçek bir süperstar.

Durdurulamaz temposu, karar verme yeteneği ve bulduğu pozisyonları gole dönüştürme becerisi  PSG'nin yıldızını dünyanın izlemesi en keyifli oyuncularından biri yapıyor.

 Mbappe’nin gelecekte bir Ballon d'Or kazanmasına kesin gözüyle bakılıyor ve Fransa'yı şampiyonluğa taşırsa buna beklenenden çok daha erken ulaşabilir. Yine de bir hayli tuhaf bir şekilde hâlatakımın en genç oyuncusu olduğunu unutmamak gerekiyor.

GRUP FİKSTÜRÜ

15 Haziran
Fransa - Almanya
Allianz Arena, Münih


19 Haziran
Macaristan - Fransa
Puskás Aréna, Budapeşte


23 Haziran
Portekiz - Fransa
Puskás Aréna, Budapeşte

ALMANYA

EURO 2020, 15 yıllık görev süresinin ardından turnuva sonrasında istifa edeceğini açıklamasıyla beraber Joachim Löw'ün veda partisi olacak. Dünya şampiyonu Löw’ün turnuvanın ardından görevini bırakacağını açıklamasının ardından takımın performansı ve ruh hali de bir hayli değişti.

Almanya'nın 2018 Dünya Kupası'ndaki iç karartıcı performansı ve İspanya'ya karşı alınan 6-0'lık Uluslar Ligi mağlubiyeti birçok olumsuz eleştiriyi beraberinde getirdi. Löw'ün Thomas Müller, Mats Hummels ve Jerome Boeteng'i milli takımın dışında bırakmasıyla yaşanan nesil değişimi planlandığı gibi gitmedi.

 Eleştiriler acımasızdı, ancak şimdi atmosfer farklı ve herkes Hansi Flick'in EURO 2020'nin ardından göreve getirilmesini bekliyor. Öyle ki Müller ve Hummels bile geri çağrıldı.

TEKNİK DİREKTÖR: JOACHIM LOW

61 yaşındaki Löw, tarihin en iyi milli takım antrenörlerinden biri olarak hatırlanacak.

 Jürgen Klinsmann'ın yardımcısı olarak başlayan milli takım kariyerinde 2006 Dünya Kupası'ndaki devrim niteliği taşıyan değişikliklerin perde arkasındaki kişi olan Löw, sonrasında takımı 15 yıl boyunca kendisi yönetti.

 EURO 2018'de takımını finale çıkartan Löw, 2010 Dünya Kupası'ndaki yarı finalin ardından 2014'te Dünya Kupası'nı kazandı.

Löw bu yaz mutlu sona ulaşırsa son yıllardaki başarısızlığı da unutulacak.

YILDIZ OYUNCU: MANUEL NEUER

Bayern Münih'in 35 yaşındaki kalecisi, takımın kaptanı ve lideri. Sadece muhteşem pas kalitesi ve ceza sahası dışında oynamaya olan hevesiyle değil, aynı zamanda olağanüstü seviyedeki refleksleriyle gerçek bir efsane.

 Çeşitli sakatlıkları geride bıraktıktan sonra elinden gelenin en iyisini yapmaya devam ediyor. Bayern Münih'in geçtiğimiz yıl elde ettiği Şampiyonlar Ligi şampiyonluğunda büyük rol oynadı ve turnuva sonrasında milli takıma veda edeceği konuşuluyor.


MUHTEMEL 11

Neuer

Klostermann
Hummels
Rudiger
Gosens

Kroos
Kimmich
Goretzka

Sane
Muller
Gnabry

 GENÇ SİLAH: JAMAL MUSIALA

Geçtiğimiz yıl bu zamanlar ilk olarak Bayern Münih'in Üçüncü Lig'de yer alan B Takımı’nda forma giyerek sahneye çıkan Musiala'yı tam bir yıl sonrasında EURO 2020'de görebiliriz.

Bir anda Avrupa futbolunun en heyecan verici genç yeteneklerinden biri olan 18 yaşındaki oyuncu, hızla kendi neslinin en iyi oyuncularından birine dönüşebilir.

 Dar alanda bir hayli etkili olan orta saha oyuncusunun karar alma mekanizması yaşıtlarının çok ötesinde. Almanya'da doğan ve Chelsea akademisinde yetişen Musiala, Löw ve Flick onu Almanya için oynamaya ikna etmeden önce alt yaş gruplarında İngiltere için de oynamıştı.

GRUP FİKSTÜRÜ

15 Haziran
Fransa - Almanya
Allianz Arena, Münih


19 Haziran
Portekiz - Almanya
Allianz Arena, Münih


23 Haziran
Almanya - Macaristan
Allianz Arena, Münih

MACARİSTAN

EURO 2020 elemelerinde başarılı olamayan, ancak Türkiye'nin de yer aldığı Uluslar Ligi grubunu ilk sırada tamamlayınca bir şans daha yakalayan Macaristan, bu fırsatı iyi değerlendirdi.

Play-off'ta İzlanda'yı 88 ve 90'da bulduğu gollerle 2-1 yenen ve turnuvaya katılmaya hak kazanan Macaristan, grubundaki iki maçını kendi ülkesinde oynayacak.

Portekiz, Fransa ve Almanya ile eşleştiği grupta kaybedecek hiçbir şeyi olmayan Macaristan, benzer bir durumu EURO 2016'da da yaşamış ve son 16'ya kalmayı başarmıştı.

 Son beş yılda duraklama dönemine giren Macaristan'ın bu başarısını EURO 2020'de tekrarlama şansı ise pek kolay görünmüyor.


TEKNİK DİREKTÖR: MARCO ROSSI

Futbolculuğu döneminde Mircea Lucescu ve Sven-Goran Eriksson gibi teknik direktörlerle çalışan Rossi'nin iyi bir teknik direktör olması şaşırtıcı değil.

 Budapeşte takımı Honved ile 2017'de Macaristan şampiyonluğunu kazanan Rossi, Macar futbolunu bir hayli yakından tanıyor.

 Temkinli ve savunma temelli oyunu, nispeten Avrupa futbolunun zayıf ülkelerinden biri olarak görünen Macaristan'a uyuyor, ancak takımın üst düzey bir golcüsünün olmaması Rossi'yi zorluyor.

 Kısacası İtalyan teknik direktör taraftarlar için popüler bir isim.

YILDIZ OYUNCU: PETER GULACSI

Gulacsi'nin 2008-09 sezonunda Bulls of Hereford United'da başlayan kariyeri daha sonrasında kiralık olarak katıldığı Liverpool'da devam etse de burada kalıcı olamamıştı.

 Liverpool'dan ayrıldıktan sonra Red Bull organizasyonunun bir parçası olan ve önce Salzburg'un, ardından da Leipzig'in kalesini koruyan Gulacsi, Bundesliga'nın en güvenilir kalecilerinden biri olarak gösteriliyor. Macaristan Milli Takımı'nın efsane kalecisi Gabor Kiraly'nin varisi olmayı başaran Gulacsi, ünlü gri eşofmanı olmasa da Kiraly'den çok daha iyi bir kaleci.


MUHTEMEL 11

Gulacsi

Lang
Orban
Attila Szalai

Nego
Kalmar
Nagy
Kleinheisler
Hangya

Adam Szalai
Sallai

GENÇ YILDIZ: ATTILA SZALAI 

23 yaşındaki stoper, Ocak ayında şaşırtıcı bir şekilde Fenerbahçe'ye transfer olmasından bu yana çok olumlu bir izlenim bıraktı ve hızla Türkiye'nin en çok konuşulan defans oyuncularından biri haline geldi.

Havada sağlam ve güçlü, topla da oldukça iyi, üstelik iyi bir sol ayağa sahip.
Leicester, West Ham ve Newcastle yaz aylarında oyuncunun potansiyel talipleri belirebilir. Szalai'nin Fransa, Portekiz ve Almanya'ya karşı mücadele ederken neler yapacağını herkes merak ediyor.

GRUP FİKSTÜRÜ

15 Haziran
Macaristan - Portekiz
Puskás Aréna, Budapeşte


19 Haziran
Macaristan - Fransa
Puskás Aréna, Budapeşte


23 Haziran
Almanya - Macaristan
Allianz Arena - Münih

PORTEKİZ

Portekiz son yılların en başarılı milli takımlarından biri. EURO 2016'yı şampiyon olarak tamamlayan Fernando Santos'un takımı, ilk Uluslar Ligi'nde de mutlu sona ulaşmıştı.

Fransa'daki Avrupa Şampiyonası’nda mutlu sona ulaşan Portekiz, Bruno Fernandes, Bernardo Silva ve Ruben Neves'in dünya çapında yıldızlara dönüşmesiyle daha da güçlendi.

Neredeyse her pozisyonda çok sayıda güçlü seçeneklere sahipler ve turnuvada 26 kişilik bir kadro belirlemek için bile birçok yıldız oyuncu kadronun dışında kaldı.

Savunmada güçlü ve hücumda çok heyecan verici oyunculara sahip olan Portekiz, beş yıl öncesine göre daha iyi futbol oynamak zorunda yoksa unvanlarını koruyamayabilirler.

TEKNİK DİREKTÖR: FERNANDO SANTOS

2004'ten bu yana Portekiz'in başında olan Santos, şu ana dek en uzun süre görev yapan Portekiz teknik direktörü ve 2016'da kupayı kazandığından beri neredeyse dokunulmaz.

EURO 2012'de Yunanistan'da görev yapan Santos, arka arkaya üçüncü Avrupa Şampiyonası'nı oynayacak. Oyun tarzı göze pek hoş gelmeyebilir, ancak 66 yaşındaki çalıştırıcı tartışılmaz otoritesiyle, soyunma odasındaki tüm yıldızların saygı duyacağı bir karakter.

 Üniversite mezunu olan Santos, futbolculuk yıllarında eğitimine de devam etmiş ve elektrik mühendisliği diploması almıştı.

YILDIZ OYUNCU: CRISTIANO RONALDO

36 yaşında bile tüm zamanların en iyilerinden biri olmasını sağlayan performansını sürdürüyor. Juventus'ta nispeten hayal kırıklığı yaşadığı bu sezonda bile maç başına neredeyse bir gol ortalamasını yakaladı.

 Ronaldo eşsiz bir futbolcu ve şu ana dek milli formayla 100'den fazla gol atan ikinci oyuncu olarak, İranlı Ali Daei'nin 109 gollük rekorunu kırmak istiyor. 2016 finalinde sakatlanan Ronaldo, bu defa 11 Temmuz'da Wembley'de oynanacak finalde 90 dakika sahada kalmayı hedefliyor.

MUHTEMEL 11

Rui Patricio

Canilo
Pepe
Ruben Dias
Nuno Mendes

Danilo
Moutinho
Fernandes

Bernardo Silva
Ronaldo
Felix

GENÇ SİLAH: NUNO MENDES

Sporting Lizbon'un 2002'den bu yana kazandığı ilk şampiyonlukta büyük rol oynayan Mendes'in o tarihte doğmuş olması bir hayli hoş bir tesadüf.

Mendes, EURO 2020 sırasında 19. yaş gününü kutlayacak. Milli takım için ilk büyük turnuvasına bu denli genç bir yaşta katılması olağanüstü bir başarı.

Mücadele gücü ve ataklara yaptığı katkı Mendes'i on birin en önemli adaylarından biri yapıyor.

GRUP FİKSTÜRÜ

15 June
Macaristan - Portekiz
Puskás Aréna, Budapeşte


19 Haziran
Portekiz - Almanya
Allianz Arena, Münih


23 Haziran
Portekiz - Fransa
Puskás Aréna, Budapeşte

ELEME TURLARI

GEÇMİŞ ŞAMPİYONLAR

2016
PORTEKİZ


2012
İSPANYA


2008
İSPANYA


2004
YUNANİSTAN


2000
FRANSA


1996
ALMANYA


1992
DANİMARKA


1988
HOLLANDA

1984
FRANSA


1980
BATI ALMANYA


1976
ÇEKOSLOVAKYA


1972
BATI ALMANYA


1968
İTALYA


1964
İSPANYA


1960
SOVYETLER BİRLİĞİ