GOAL 50 2018 - HUNGARIAN

Jó esélye volt a portugál játékosnak, hogy zsinórban harmadszor is megnyerje a Goal50-et, hiszen a Real Madriddal Bajnokok Ligája-győzelemig jutott. A 33 éves játékos 15 góllal zárta a BL-t, majd jó formája a világbajnokság elejéig ki is tartott, hiszen mesterhármassal nyitott a spanyolok ellen, bár csapatával végül nem jutott sokáig. A nyár átigazolásaként pedig elhagyta a Realt, hogy a Juventus csapatával újra nagyot alkosson.

A Romától való távozását követen példátlan idényt produkált az egyiptomi klasszis, hiszen 32 gólig jutott a Premier League-ben, amely debütáló játékosként rekordot jelentett az angol pontvadászatban. Emellett egy lépésre volt attól, hogy BL-győzelmet ünnepelhessen a Pool-al, de a döntőben megsérült, csapata pedig vereséget szenvedett. Ráadásul az egyiptomi válogatottal is kijutott a világbajnokságra, igaz, ott már a csoportkör után búcsúztak Oroszországtól.

Az előző idény volt az, amelyben igazi szupersztárrá vált a fiatal francia játékos. Nem elég, hogy remekelt a Paris Saint-Germainben, mindent megnyert klubcsapatával, amelyet otthon meg lehetett nyerni, de emellett világbajnoki elsőségig jutott hazája válogatottjával, ráadásul tinédzser kora ellenére gólokat szerzett és csapata húzóembere volt.

Az argentin válogatottal a legjobb 16 között véget ért neki a világbajnokság, de klubcsapatában fantasztikus idényt futott, hiszen minden versenysorozatot figyelembe véve 45 gólig jutott, ebből 34-szer a bajnokságban volt eredményes, 12 gólpasszt is kiosztott, bajnokságot, valamint kupát nyert Spanyolországban a Barcelonával.

Jól mutatja a játékos fontos szerepét, hogy az ő gólpassza kellett a Southampton elleni, a City 100. bajnoki gólját jelentő találathoz. Ez volt a 21. asszisztja az idényben a belga karmesternek, aki ezután egy fantasztikus világbajnokságot játszott hazája válogatottjával, akikkel egészen a bronzéremig meneteltek.

Talán pályafutása legjobb időszakát futotta az előző idényben, hiszen ő a futballtörténelem 4. játékosa, aki egy évben világbajnokságot és BL-t/BEK-et tudott nyerni 25 évesen. Harmadik Bajnokok Ligája sikerét érte el klubjával zsinórban, ráadásul a francia válogatott minden meccsét végig is játszotta a vb-n, a negyeddöntőben pedig nagyon fontos gólt ért el Uruguay ellen.

Nem sikerült zsinórban harmadszor is gólkirályi címig jutnia Angliában, ugyanis Mohamed Salah elképesztő teljesítménnyel megelőzte végül, ennek ellenére fantasztikusat produkált a Spursben, ugyanis 48 meccsen 41 alkalommal talált be. Ráadásul a világbajnokság legeredményesebbje lett 6 góllal, csapatával pedig a 4. helyet szerezte meg, amelyre Anglia 1990-ben volt utoljára képes.

Habár Sergio Ramos szerint komolytalan, hogy magát Leo Messihez vagy Cristiano Ronaldóhoz hasonlítja, azért talán nem teljesen alaptalanul. Az Atleti játékosa minden versenysorozatot figyelembe 29 gólig jutott, Európa Liga-győzelmet szerzett, nem mellékesen pedig 4 gólig jutott a vb-n, amely végén világbajnoki trófeát emelhetett magasba a francia válogatottal.

A világ legjobb balhátvédje az elmúlt időszakot tekintve, alaposan kivette a részét a Real Madridban az előző idény Bajnokok Ligája-győzelmét tekintve. Ráadásul védő létére rendszeresen a kapu elé kerül, a legfontosabb meccseken - PSG, Juve, Bayern ellen - pedig be is talált a BL-ben.

N’Golo Kanté a jelenleg futó szezonban a megszokottnál ugyan feljebb játszik, megmutatva, hogy a támadásokat is hatékonyan tudja segíteni, de a Goal 50 listáján a védekezésben nyújtott teljesítményével érdemelte ki a helyét. Az elnyűhetetlen középpályás 122 megelőző szerelést hajtott végre az előző szezonban, aminél jobb mutatóval senki sem rendelkezik Európában. Ezzel FA-kupa győzelemhez segítette a Chelsea-t, és a világbajnokságon a győztes francia csapatnak is nélkülözhetetlen tagja volt.

A Chelsea-nek megvoltak a problémái az előző szezonban, de Eden Hazard játéka nem tartozott ezek közé. Sőt, Európában csupán két játékos tudott több helyzetet kialakítani a Kékek briliáns belgájánál, aki ráadásul 17 gólt lőtt a szezon során, begyűjtötte az FA-kupát, a belga válogatottal pedig világbajnoki bronzérmez szerzett, amihez 3 góllal és 2 gólpasszal járult hozzá.

A Manchester United sztárjának ugyan nem sikerült a legjobban az előző szezonja José Mourinho irányítása alatt, de a francia középpályás Oroszországban bizonyította a klasszisát. Didier Deschamps a világbajnokságon megtalálta Pogba tökéletes helyét a pályán, aki ennek köszönhetően rendre kiváló teljesítményt nyújtott, a Horvátország elleni fináléban pedig gólt is szerzett.

Egyike azon kevés német játékosoknak, akiknek a hírnevén nem esett csorba a borzalmas világbajnoki szereplés miatt. Toni Kroos nem csak mindig kiváló passzjátékával volt üde színfolt a német válogatottban, de káprázatos szabadrúgásgóljával ő tartotta életben a továbbjutási reményeket a Svédország elenni csoportmeccsen. A kiváló középpályás klubszinten is briliánsan futballozott, és zsinórban harmadszor is megnyerte a Bajnokok Ligáját a Real Madriddal.

A világ legjobb védelmének vezéreként az Atlético Madridot erősítő Diego Godin a Manchester United érdeklődését is felkeltette, de végül úgy döntött, marad Spanyolországban. Az Atléticót irányító Diego Simeone most abban reménykedik, hogy a világbajnokságon is tanárian játszó uruguayi bekk hamarosan új szerződést ír majd alá a klubnál, hiszen 32 évesen is ő volt az egyik kulcsa a csapat Európa Liga sikerének.

A Barcelona szurkolói már attól féltek a 2017/18-as idény végén, hogy elveszítik a kiváló francia hátvédet, de Samuel Umtiti végül júniusban írt alá új szerződést, 500 millió euróra növelve ezzel a kivásárlási árát. Ez egy okos lépés volt a katalán sztárcsapat részéről, hiszen Umtiti a teljesítményével számos más csapat figyelmét is felhívta. A remek szezonját pedig egy világbajnoki győzelemmel koronázta meg, ráadásul a döntőig való menetelés során a legjobb négy között ő szerezte az egyetlen gólt Belgium ellen.

A párzsi csapattársai közül Neymar és Kylian Mbappé nagyobb figyelmet kaptak a sebességük és a cselezőkészségük révén, de Cavani lett a Ligue1 gólkirálya a 2017/18-as szezonban, minden sorozatot figyelembe véve pedig 46 meccsen 40 alkalommal talált be. Az uruguayi csatár a világbajnokságon is villogott: a csapata az ő duplájával verte ki Portugáliát a nyolcaddöntőben, és ki tudja mi lett volna Franciaország ellen, ha nem kell sérülés miatt kihagynia a meccset…

Igencsak emlékezetesre sikerült ez az év Sadio Mané számára, aki előbb Demba Ba-t megelőzve a Premier League történetének legeredményesebb szenegáli játékosa lett, majd ő lett az első labdarúgó a hazájából, aki gólt szerzett a Bajnokok Ligája döntőjében. A 26 éves játékosnak ugyan trófeák nem jutottak, de megerősítette a helyét a világ legjobb szélsői között, és halálos támadótriót alkottak Mohamed Salah-val és Roberto Firminóval a Liverpoolban.

Gareth Bale-t több sérülés is sújtotta az előző szezon során a Real Madridban, de Isco volt a másik ok, amiért Zinedine Zidane kevesebb lehetőséget adott a walesi szélsőnek. A fantasztikusan cselező támadó középpályás 19 gólban vállalt szerepet (9 gól, 10 gólpassz) minden sorozatot figyelembe véve a Királyi Gárda mezében, zsinórban harmadszor is megnyerve a Bajnokok Ligáját.

Lehet szeretni vagy gyűlölni, de lehetetlen nem tisztelni Sergio Ramost. A kőkemény hátvéd ugyan az előző szezonban a spanyol bajnokság történetének legtöbbször kiállított játékosa lett, és a Mohamed Salah-val szembeni BL-döntős szabálytalansága is sok vitát szült, de a 32 éves játékos végsősoron zsinórban harmadszor is Bajnokok Ligája győzelemre vezette a Real Madridot.

Miután 20 meccsen 12 gólt lőtt a szezon első felében a Liverpool játékosaként, a Barcelona 105 millió fontért cserébe megszerezte a brazil középpályást, aki rendkívül gyorsan beilleszkedett új csapatánál, és nem kevesebb mint 10 gólban vállalt szerepet a bajnokságot és kupát nyerő együttesben, majd a világbajnokságon a brazil csapatban ő nyújtotta a legjobb teljesítményt.

A Mauricio Pochettino által irányított Tottenham elsőszámú kreatív játékosaként Christian Eriksen 14 gól mellett 12 gólpasszt is kiosztott minden sorozatot figyelembe véve a londoni csapatban, amely a harmadik helyen végzett a Premier League-ben, a Bajnokok Ligájában pedig bejutott a legjobb tizenhat közé. A fineszes támadó középpályás szinte egymaga juttatta ki a dán válogatottat is a világbajnokságra, miután mesterhármast ért el az Írország elleni pótselejtező visszavágóján.

Miután a teljes első szezonját Wojciech Szczesny mögött a kispadon töltötte az AS Románál, Alisson bebizonyította, hogy megérdemelten birtokolja ő a brazil válogatott egyes számú mezét. A 2017/18-as szezonban csak Jan Oblak és Marc-André Ter Stegen őrizte meg többször a kapuját gól nélkül, ráadásul a 26 éves kapus számos fontos védéssel segítette a csapatát a Bajnokok Ligájában is, amivel kiérdemelte, hogy a Liverpool akkor rekordösszegnek számító 67 millió fontért szerződtesse.

Neymar talán az elsőszámú közellenség lett a világbajnokságon produkált hisztirohamai miatt, de az első szezonja a PSG-nél így is remekül sikerült a tavaszi sérülését megelőzően. A brazil klasszis a 222 millió eurós átigazolása után minden sorozatot figyelembe véve 30 meccsen 28 gólt lőtt és 16 gólpasszt osztott ki, miközben mind a négy hazai trófeát megnyerte a francia sztárcsapattal.

Az immár 32 éves horvát csatár 2018-ban is bizonyította, hogy a nagy meccsek embere. Nem csak duplázott a Juventus hősies, de végül sikertelen feltámadási kísérlete során a Real Madrid elleni Bajnokok Ligája negyeddöntőben, de háromszor is betalált a világbajnokság kieséses szakaszában. Az Anglia elleni elődöntőben ő szerezte azt a gólt, ami története során először döntőbe röpítette a horvát válogatottat.

A világbajnokság ugyan nem sikerült a legjobban De Gea számára, de a klubszezon alatt folyamatosan szállította a bravúrokat, amivel helyet harcolt ki magának az Év csapatában a Premier League-ben. A még mindig csak 28 éves kapus megkapta az Aranykesztyűt is, miután 22 alkalommal húzta le a rolót a 2017/18-as angol bajnoki idényben.

Jan Oblak jelenlegi szerződése csak 2021-ben jár le, de már számos csapattársa jelezte, hogy örülnének, ha a klub meghosszabbítaná a szlovén válogatott kapus szerződését. Ez pedig nem véletlen, hiszen a jelenlegi kontraktusában szereplő 100 millió eurós kivásárlási ár teljesítményéhez képest még alacsonynak is tűnhet, miután az előző szezonban 29 alkalommal őrizte meg a kapuját gól nélkül, ami minden sorozatot figyelembe véve a legjobb mutató a kapusok között.

Ivan Rakitic csupán négy gólt szerzett az előző szezonban - ez a legkevesebb, amióta Barcelonában játszik -, de mégis a legjobb szezonját zárta a 2014/15-ös idény óta. Hatékonyan segítette a csapat védekezését, miközben kreativitásával a támadójátékban is nélkülözhetetlennek bizonyult. Klubjához hasonlóan a válogatottban is kulcsszerep jutott neki: a világbajnokságon Dánia és Oroszország ellen is ő értékesítette a mindent eldöntő tizenegyest a büntetőpárbajban a döntőig vezető úton.

Az első két liverpooli szezonja alatt a szakértők megkérdőjelezték, hogy a rengeteg mezőnymunka mellett a brazil csatár képes lehet-e elég gólt szerezni ahhoz, hogy a csapatát komoly trófeákhoz segítse. Ugyan a nagy címek elmaradtak az előző szezonban a Liverpool számára, de Firmino 54 meccsen 27 gólt szerzett a csapatban, amely egészen a Bajnokok Ligája döntőjéig menetelt.

Az egyik legtehetségesebb játékos, aki valaha Angliában játszott. David Silva a legjobb formáját hozta a Manchester City-ben a bajnoki címmel végződő 2017/18-as szezonban tizenegy gólpasszal és kilenc góllal. A spanyol középpályás teljesítményét méginkább felértékeli, hogy a kisfia januárban koraszülötten látta meg a napvilágot, és öt hónapon keresztül küzdött az életéért.

Sergio Agüero PL-szereplése ugyan térdsérüléssel végződött, ugyanakkor az argentin így is 25 találkozón 21 gólt szerzett, plusz a Manchester City legeredményesebb játékosa lett a Napoli elleni BL-találatával. Agüero az Arsenal elleni Ligakupa-döntőben is gólt lőtt, valamint két alkalommal a világbajnokságon is megzörrentette az ellenfelek hálóját.

A Real Madrid szupersztárja, Gareth Bale nem volt fix kezdő Zinedine Zidane alatt az elmúlt szezonban, de a walesi még egyszer bebizonyította klasszisát. A sérüléséből visszatérve sorozatban 4 bajnoki találkozón talált be, mielőtt csereként beállva fektette vállra 2 góljával a Bajnokok Ligája döntőjében a Liverpoolt, ami közül az egyik pazar ollózás után született.

A világbajnokság nem úgy sikerült, ahogy azt Robert Lewandowski eltervezte, míg a Real Madridba való igazolását talán a madridiak elleni csúfos szereplése pecsételte meg a Bajnokok Ligája elődöntőjében. Ezek ellenére a lengyel támadó gólkirály lett a Bundesligában, hiszen 30 találkozón 29 alkalommal volt eredményes.

Az Interhez hasonlóan Ivan Perisic-nek is volt egy mélypontja a szezon közepén, de így is sikerült hozzásegítenie csapatát a BL-szerepléshez, amiben 6 éve nem volt részese a milánói klubnak. Perisic 11 gólt szerzett a Serie A-ban, a világbajnokságon döntős horvát válogatottban pedig hármat, amiből egyet az elődöntőben, egyet pedig a döntőben ért el.

James Rodriguez néhány sérülést összeszedett az elmúlt 12 hónapban, például a vb-szereplés alatt, de egészségesen megmutatta, hogy a Bayern München miért fizette ki a Real Madridnak a kölcsönvételéért a 13 millió eurót. A kolumbiai játékmester 11 gólpasszt és 7 gólt jegyzett a tavalyi Bundesliga-szezonban, amivel hozzásegítette csapatát a bajnoki trófea elhódításához.

A Chelsea-nek lehet nem volt kiemelkedő második szezonja Antonio Contéval, de a Kékek még így is megnyerték az FA-Kupát, miután Thibaut Courtois lehúzta a rolót a Manchester United ellen a fináléban. A belga - aki azóta a Real Madrid játékosa lett - szenzációsan teljesített a világbajnokságon, hiszen az Arany Kesztyű díjat is elnyerte, ami csak hab volt a tortán a bronzérmes szereplés mellett.

Paulo Dybalának kiemelkedő éve volt, annak ellenére, hogy a Real Madrid elleni BL-találkozón piros lapot kapott, és leginkább a cserepadot koptatta Argentína vb-találkozóin. Azonban a 26 éves játékos így is karriercsúcsot állított be 26 góljával minden sorozatot figyelembe véve, ami hozzásegítette a Juventust a duplázáshoz Olaszországban.

Luis Suarez talán szenvedett az előző BL-kiírásban, de az uruguayi fontos szerepet töltött be a Barcelona menetelésében. A csatár 31 gólt szerzett minden sorozatot figyelembe véve, valamint egy sorozatában 8 találkozón 11 gólt lőtt a bajnokságban, a Spanyol Kupa döntőjében pedig duplázni tudott a Sevilla elleni 5-0-ás győzelem alkalmával.

Németország szövetségi kapitánya, Joachim Löw minden bizonnyal megbánta, hogy nem vitte ki a vb-re a hatalmas szezont futó Leroy Sanét. A szélső a ManCity egyik legjobbja volt az elmúlt idényben, a Premier League-ben 15 gólpasszt és 10 gólt jegyzett, amivel nagyban hozzájárult ahhoz, hogy Guardiola legénysége játszi könnyedséggel húzza be a bajnoki címet.

Az egyik legnagyobb meglepetés a nyári átigazolási időszakban az volt, hogy a Lazio képes volt megtartani Sergej Milinkovic-Savicot, mivel ő volt az egyik legkeresettebb középpályás a piacon. A szerb játékos – aki hazáját képviselte a világbajnokságon – minden sorozatot figyelembe véve 14 gólt lőtt és 8 gólpasszt osztott ki, valamint egyik vezére volt a BL-ről épphogy lecsúszó Laziónak.

Talán a „Guardiola-hatásnak” köszönhető, hogy a Manchester City futballistája, Raheem Sterling 12 hónap alatt az egyik legjobb támadó lett a futball világában. Az angol játékos iránt már a Real Madrid is érdeklődik, hiszen 46 mérkőzésen 23 alkalommal zörgette meg az ellenfelek hálóját, valamint részese volt annak, hogy a City egymás után döntötte meg a rekordokat a Premier League-ben.

Joshua Kimmich világbajnoksága talán nem úgy sikerült, ahogy tervezte, de ennek ellenére sem lehet elvitatni a szélsőhátvéd teljesítményét az előző szezonban. A Bayern München játékosa 15 gólpasszával a legjobb volt a bekkek között az 5 topligát figyelembe véve, míg 6 góljából az egyiket a Real Madrid elleni BL-elődöntőben szerezte.

Gianlugi Buffon 17 éves Juvés karrierje végén sorozatban hetedik Scudettójához segítette az együttest, 11 mérkőzésen gólt sem kapott. A legendás kapusnak nem sikerült megnyernie a Bajnokok Ligáját, egy emlékezetes Real elleni mérkőzésen estek ki. A megalkuvás helyett országot váltott Buffon, idén a Paris Saint-Germainnel próbál meg felérni Európa csúcsára.

A Napoli-drukkerek csalódottak voltak, mivel nem tudtak minőségi játékosokat a San Paolóba hozni a vezetőség tagjai, de nagyon örültek annak, hogy meg tudták tartani Kalidou Koulibaly-t. Egy meg nem nevezett PL-klub 100 millió eurót is adott volna érte a nyáron, hiszen az előző idényben kőkemény szikla volt a nápolyiak védelmében.

Edin Dzeko úgy látszik egyre jobb lesz a kora előrehaladtával, mivel szenzációs formában volt az elmúlt két évben. A 2016/2017-es idényben karriercsúcsot jelentő 39 gólt szerzett minden sorozatot figyelembe véve a Rómában, a tavalyi szezonban pedig BL-elődöntőig vezette a csapatot, 8 gólt lőve 12 mérkőzésen, amiből 5 egymás után született a kieséses szakaszban.

A Manchester United 75 millió fontot költött arra, hogy szerződtesse Romelu Lukakut az Evertontól tavaly nyáron, és a középcsatár meg is hálálta a bizalmat, mivel 27 gólt és 9 gólpasszt jegyzett első Old Traffordon töltött szezonjában. A 25 éves játékos a harmadik legeredményesebb volt a vb-n, mivel 4 alkalommal is betalált a bronzérmesként végző belga válogatottban.

Hirving Lozano első európai futballban töltött éve nem is sikerülhetett volna jobban. A PSV bajnok lett, ő pedig 17 gólt szerzett 29 találkozón. A szenzációs vb-szereplés után - amiben benne volt a Németország elleni parádés játéka is - pedig a Barcelona is érdeklődött iránta.

Az elmúlt szezonból csak 2 hónap telt el, amikor a Lazio meghosszabbította Ciro Immobile szerződését, és már érti mindenki, hogy miért. A válogatott labdarúgó duplázott a Juventus elleni Szuperkupán, valamint 41 gólt szerzett minden sorozatot figyelembe véve. Ha ez még nem lenne elég, ő lett a Serie A gólkirálya is, hiszen 33 mérkőzésen 29 gólt jegyzett.

Mióta a Newcastle-ből visszatért a Marseille-hez, Floran Thauvin megviccelte kritikusait, akik leírták őt a csúfos angliai szereplése miatt. A 25 éves szélső 26 gólt és 17 asszisztot jegyzett, EL-döntőbe vezette csapatát, valamint ott volt a világbajnokságot nyerő francia keretben is.

Andrés Iniesta utolsó Camp Nou-ban töltött szezonjában még utoljára megcsillogtatta tudását, és segített a csapatnak a duplázásban. A „nagy pillanatok” embere volt mindig is, a Spanyol Kupa döntőjében pedig elbűvölő produkciót nyújtott, most pedig a japán Vissel Kobe szurkolóit örvendezteti meg játékával.