Kedah 1-1 (p. 6-5) Selangor: Penalti dua Rizal tentukan pemenang final TM Piala Malaysia

Kedah membalas dendam kekalahan mereka kepada Selangor dalam final TM Piala Malaysia tahun lalu, setelah mengatasi Gergasi Merah menerusi sepakan penalti.

OLEH        ZULHILMI ZAINAL       Ikuti di Twitter


Kedah menjuarai TM Piala Malaysia 2016, setelah mengalahkan juara tahun lalu Selangor 6-5 menerusi penentuan sepakan penalti, selepas terikat 1-1 dalam masa penuh dan masa tambahan, sekaligus membalas dendam kekalahan tahun lalu kepada pasukan yang sama.

Kedua-dua pasukan tidak menurunkan ketua pasukan dan pemain bek tengah mereka di permulaan perlawanan. Ketua jurulatih Kedah, pasukan yang ditetapkan sebagai tuan rumah, Tan Cheng Hoe, tidak menurunkan Khairul Helmi Johari yang belum pulih sepenuhnya dan berada di bangku simpanan, dan tempatnya diambil alih Syawal Nordin. Yang selebihnya dalam skuad Lang Merah merupakan pemain utama Kedah yang dapat diturunkan; Ifwat Akmal sebagai penjaga gol, Bang Seung Hwan berpasangan dengannya di bahagian tengah pertahanan, Liridon Krasniqi dan pemangku kapten Baddrol Bakhtiar di bahagian tengah, dan juga penyerang-penyerang Thiago Fernandes dan Shane Smeltz.

Bek tengah dan ketua pasukan Selangor; Shahrom Kalam juga berada di bangku simpanan, dan lilitan kaptennya dipakai pemain sayap Indonesia, Andik Vermansah. Tempat Shahrom di bahagian pertahanan diambil oleh Rizal Fahmi Rosid. Pemain tengah Nazmi Faiz langsung tidak berada di bangku simpanan, dan tempatnya diambil Saiful Ridzuwan Selamat yang berpasangan dengan S. Veenod. R. Gopinathan mengisi bahagian sayap satu lagi, dan Patrick Wleh mengetuai bahagian serangan, dibantu Hazwan Bakri.

Selangor bermula yakin dalam 10 minit pertama, namun Azmi Muslim hampir membuat kesilapan besar, apabila hantaran kebelakangnya di kawasan sendiri pada minit kelapan dapat dipintas Thiago. Nasib baik, bek tengah Ugo Ukah berjaya memintas kembali penyerang Kedah itu.

Pada minit ke-11, Hazwan dikenakan layangan kad kuning pertama perlawanan, kerana terjahan keras ke atas Azmeer Yusof.

Pada minit ke-18, Kedah gagal menmanfaatkan peluang yang terhidang, apabila 'layoff' dari kiri yang cantik gagal disudahkan Rizal Ghazali dengan tepat.

Dua minit kemudian, Gopinathan pula mensia-siakan peluang cantik setelah mendapat lorongan baik. Beliau berlari ke arah gol Kedah tanpa dihalang sesiapa, namun tergelincir tanpa ada asakan di tepi petak penalti Kedah.

Pada minit ke-25, Wleh pula gagal mencetak gol pertama perlawanan, setelah gagal menyudahkan lorongan Ukah.  Hanya 30 minit berlalu, pertukaran pertama sudah dilakukan, apabila Helmi masuk menggantikan Syawal yang cedera.

Lima minit sebelum separuh masa pertama tamat, tiga pemain Kedah melayangkan badan untuk menyempurnakan hantaran lintang rendah dari kanan. Tetapi cubaan mereka tepat ke dakapan Khairulazhan.

Di sebalik beberapa percubaan yang diperolehi kedua-dua pasukan, separuh masa berakhir tanpa jaringan.

Dua minit permainan bersambung, Andik hampir membolosi gol Ifwat yang sudah tertewas, tetapi sepakan lemahnya dikeluarkan di atas garisan oleh Bang Seung Hwan.

Di sebalik percubaan-percubaan ini, Kedah yang akhirnya mendapat gol pertama. Sepakan dari luar kotak penalti Rizal Ghazali pada minit ke-52 tertampan di badan Veenod, dan melencong masuk di sudut atas pintu gol Selangor, gagal ditepis Khairulazhan.

Lima minit kemudian Krasniqi hampir menggandakan jaringan, tetapi sepakan percumanya ditepis keluar penjaga gol Selangor.

Tetapi sebaik sebelum jam berdetik 60 minit, Selangor menyamakan kedudukan. Dia dan Wleh bertukar-tukar hantaran, sebelum melorongkan bola ke dalam gawang melepasi jangkauan Ifwat. Dalam final tahun lalu, pemain kelahiran Labuan itu menjaringkan dua gol dalam perlawanan yang dimenangi dengan keputusan 2-0.

Dalam minit ke-77, Gopinathan melakukan cubaan dari luar kotak penalti, tetapi ia tersasar.

Sebaik sebelum wisel penamat masa penuh dibunyikan, Krasniqi mendapat peluang sepakan percuma dari luar kotak penalti Selangor setelah beliau dikasari Rizal. Sepakannya melepasi benteng pertahanan, tetapi hanya mengena tiang gol Selangor.

Masa penuh tamat 1-1, dan masa tambahan 30 minit diperlukan, dengan kedua-dua pasukan masih berbaki satu pertukaran pemain. Lima minit masa tambahan berlalu, K. Gunalan menghabiskan pertukaran pasukannya, membawa masuk penyerang Argentina, Mauro Olivi yang menggantikan Hazwan.

Sebaik separuh masa kedua masa tambahan bermula, hujan mula turun, yang menyebabkan rentak permainan mula terganggu. Ini menyebabkan tiada lagi gol dijaringkan, dan masa tambahan tamat 1-1, dan permainan dibawak ke penentuan sepakan penalti.

Kedah memilih jalan  sukar untuk mencapai kemenangan, apabila sepakan bekas pemain New Zealand, Smeltz dapat ditepis Khairulazhan.

Namun, nasib menyebelahi mereka apabila sepakan lemah bekas pemain Kedah, Azmi Muslim selepas itu dapat ditepis Ifwat.

Sebaliknya, Selangor yang ketinggalan selepas itu, apabila sepakan Hafiz Kamal melambung tinggi di atas palang. Lucunya, pemain Kedah terus meraikan kejadian itu, menyangkakan yang mereka sudah memenanginya.

Sudahnya, Amirul Hisyam yang harus menjaringkan penalti seterusnya untuk memberikan kemenangan, gagal menyempurnakan peluang itu.

Tetapi Gergasi Merah kembali ketinggalan, apabila sepakan Rizal melantun mengenai palang gol. Tetapi pengambil sepakan seterusnya, Rizal Ghazali tidak melepaskan peluang, berjaya menjaringkan gol dan menyempurnakan kejayaan Kedah membalas dendam kekalahan dalam final TM Piala Malaysia tahun lalu. Ini juga kejuaraan TM Piala Malaysia kelima mereka sepanjang sejarah piala ini.

Kedah : Ifwat (PG), Rizal, Bang, Syawal (Helmi 31'), Azmeer, Amirul, Krasniqi, Baddrol (K), Syazwan (Farhan 109'), Smeltz, Thiago (Halim 68').

Selangor : Khairulazhan (PG), Azmi, Ukah, Rizal, Bunyamin (Razman 74'), Veenod, Saiful (Hafiz 58'), Gopi, Andik (K), Hazwan, Wleh.