Ekskluzivno - Misimović: Džeko je najbolji kad treba, a vrijeme je i da Pjanić uzme stvari u svoje ruke!

I ja sam znao doći na okupljanje bez utakmica u dresu kluba i često bih odigrao dobro. Međutim, kada se dođe u BiH ti problemi više ne postoje, kaže Zvjezdan Misimović

Iako ga je Mehmed Baždarević priželjkivao u kopačkama i na terenu, selektor naše nogometne selekcije morat će se zadovoljiti nešto drugačijim prisustvom Zvjezdana Misimovića uz reprezentaciju BiH.

Rekorder po broju nastupa u dresu zmajeva, u budućnosti će obavljati funkciju tim-koordinatora u bh. selekciji, što je još jedan u nizu odličnih poteza rukovodstva N/FSBiH, koji je pokazao da se ne odriče tako lako bivših zaslužnih igrača.

"Savez je pokazao da računa na nas, što je za svaku pohvalu", kaže Misimović, kojeg smo pokušali isprovocirati rečenicom kako smo ga nazvali, jer nam na fudbalskoj rekreaciji nedostaje iskusan igrač, koji zna stati na loptu, na šta nam je rekao:

"Ne igram sa amaterima i nekadašnjim talentima", uz smiješak je poentirao Miske, koji će tokom priprema u Sarajevu i Zenici vjerovatno obaviti nekoliko treninga sa nekadašnjim suigračima.

"Radujem se okupljanju. Posao će mi biti da pričam sa igračima, a vjerovatno ću ponekad i trenirati, čisto zbog sebe", kaže za Goal Misimović, koji je u karijeri imao niz komplikovanih situacija sa trenerima, baš kao što ih sada imaju Džeko, Ibišević, Bešić i drugi bh. igrači.

"I ja sam znao doći na okupljanje bez utakmica u dresu kluba i često bih odigrao dobru utakmicu. Međutim, kada se dođe u BiH ti problemi više ne postoje. Svi igrači imaju perioda kada ne igraju zbog ovoga ili onoga, ali pun stadion u Zenici nas uvijek tjera da damo maksimum, a uvjeren sam da će tako biti i protiv Izraela", smatra Misimović, koji je uvjeren da BiH može pobijediti Izrael i tako ostati u utrci za plasman na Euro u Francuskoj, pogotovo jer su i oni sada u negativnoj seriji od dva uzastopna poraza, što svakako treba iskoristiti i polako ih izbacivati iz utrke za EP.

Misimović je svojevremeno imao probleme u Galatasarayu sa Hagijem, što je riješio na način da je promijenio klub. Potom je zaigrao za moskovski Dinamo, gdje je sjajno krenuo, nakon čega je smijenjen trener, a kod novog Miske nije bio u milosti. I tu situaciju je riješio odlaskom u Kinu. Da li je to savjet za Džeku, Ibiševića i ostale?

"Teško je reći iz daljine, pogotovo jer tu odlučuje više faktora. Finansije su uvijek bitne, zatim život porodice, ime trenera. Međutim, naši igrači su dovoljno stari i iskusni kako bi sami donijeli odluku o svojoj sudbini", smatra Misimović, koji je osvojio duplu krunu sa Bayernom, zatim titulu sa Wolfsburgom, Kup u Kini, a kruna karijere je plasman sa reprezentacijom BiH na SP u Brazilu.

Uz to, do ove sezone je držao rekord po broju asistencija u Bundesligi. Misimović je 20 puta asistirao za suigrače, a rekord mu je srušio Kevin de Bruyne, koji je 21 put tačno dodao, također u dresu Wolfsburga.

"Pojedinačne nagrade su manje bitne. Lijepo je biti najbolji strijelac ili najbolji asistent, ali još ljepše je osvojiti titulu prvaka. Sve ostalo je pomalo sporedno", kaže nekadašnji veznjak, koji će 5. juna, tokom priprema sa reprezentacijom, proslaviti 33. rođendan.

Misimović vjeruje da će se BiH plasirati na Euro u Francuskoj, gdje se nada da nećemo ponoviti iste greške koje smo pravili na SP u Brazilu.

"U Brazilu smo vjerovatno platili danak neiskustvu. Svi su vidjeli kako ofsajd protiv Nigerije nije postojao, a u eliminacionoj fazi bi nas čekao susret sa Francuzima, s kojim smo uvijek igrali zanimljive utakmice. Otišli smo sa manjkom iskustva, a bili smo i jedini debitanti, što se osjetilo. Ukoliko se plasiramo na Euro, vjerujem da nećemo ponoviti slične greške, jer u pripremama za SP je bilo nepotrebnih odluka i stvari koje se nisu smjele desiti", analizirao nam je Misimović, koji kao igrača odluke u meču protiv Izraela vidi zapravo dvojicu fudbalera.

"Vjerujem u najboljeg strijelca BiH svih vremena. Nije Edin slučajno najefikasniji naš igrač, a uvijek je najbolji kada je to najbitnije. Tako je bilo u mnogim utakmicama. Uz Džeku, možda je vrijeme i da Miralem Pjanić uzme stvari u svoje ruke", rekao je na kraju Zvjezdan Misimović.