Baždarević novi izbornik BiH

Sastanak IO NS-a BiH je iza zatvorenih vrata, a u glasovanju između Baždarevića i Rajevca, Meša je dobio jednoglasnu podršku

Mehmed Baždarević (54) novi je izbornik nogometne reprezentacije BiH. On će na izborničkoj klupi naslijediti Safeta Sušića. U glasovanju između njega i Milovana Rajevca dobio je jednoglasnu podršku svih članova Izvršnog odbora.

Skoro mjesec dana Zmajevi nisu imali selektora. Safet Sušić dobio je otkaz poslije serije loših utakmica, a kap koja je prelila čašu bio je težak poraz u Haifi od Izraela (3:0).

Baždarević, koji je i ranije bio kandidat za izbornika, sada će dobiti priliku, a očekuje ga težak zadatak, izboriti plasman na Europsko prvenstvo 2016. godine u Francuskoj. Reprezentacija je u četiri susreta osvojila tek dva boda. Osim imperativa u osvajanju bodova, mora popraviti i ozračje u momčadi. 

U podne je u kampu reprezentacije u Zenici počela sjednica Izvršnog odbora NS-a BiH. Glavni kandidati za izbornika bili su Milovan Rajevac, Faruk Hadžibegić i Mehmed Baždarević. Među kandidatima su bili i Slišković, Štimac, Osim i Barbarez.

Ovaj bivši nogometaš Željezničara i reprezentativac Jugoslavije najveće trenerske uspjehe imao je u Francuskoj, gdje je u prvu ligu uveo najprije Istres, a potom i Grenoble. Trenirao je i Sochaux.