Ante Rebić - Od Hajdukova otpatka do junaka Hrvatske

Kako bi rekli u njegovim Vinjanima Donjim "Nu ti nedilje, al ga sastavi!"

Duhovito je u svom stilu prepričao Joško Jeličić gledajući isječke velike hrvatske pobjede nad Argentinom.

E baš je tako Ante Rebić 'sastavio' Argentinu! Mladić (24) koji je u Rusiju došao kao po mnogima hrvatski džoker, igrač kojeg nogometni svijet još nije tako dobro upoznao, a krije ogroman, neslućen potencijal, zablistao je već u drugom nastupu. Doduše, u ovoj veličanstvenoj pobjedi zakazao nije nitko, a da je rasplet kojim slučajem otišao na drugu stranu, Ante bi bio tragičar.

Plesao je na rubu kartona u prvom poluvremenu, neshvatljivo prigovarao sucu znajući da ga je taj isti isključio prije četiri godine u Brazilu i sigurno sluteći da je napravio gadan faul, a onda još u zadnjoj minuti poluvremena upropastio jako dobru šansu. I onda je još jednom Zlatko Dalić povukao potez protivan očekivanjima javnosti i - pogodio. Ostavio je Rebića u igri, a Ante je uzvratio pogotkom. I to - ozlijeđen!

A te je trenutke opisao ovako:

Dobio sam udarac kad je bio faul na centru, poslije toga vidio sam da Messi napada Strinića, a ja sam bio iza njega i samo sam molio Boga da ga ne prođe. Srećom, okrenuo se na drugu stranu i tada je krenula kontra. Iskreno, ne znam ni sam kako sam istrčao tu kontru i kako sam udario loptu. Odmah sam morao izaći, nisam više mogao. Previše me boljelo stopalo.
Ante Rebić nakon pobjede nad Argentinom

Dalić mu vjeruje jer dobro zna da je Rebić tip igrača koji može, narodski rečeno, razj.... svaku obranu, koncepciju svakog suparnika. Pa i svoju momčad. A na treneru je da to na vrijeme uoči i spriječi...

Ma tko bi još u onakvoj situaciji, tako važnoj utakmici, išao opaliti volej?! A sjela mu je vrhunski!

Mladić koji je tako dječački naivno priznao da se ne sjeća kakva je bila atmosfera prije četiri godine u Brazilu jer se kao 20-godišnjak divio svemu, momak koji teško da je mogao nabrojati više od 3-4 igrača iz udarne postave Argentine, igrač koji je najbolja ostavština Nike Kovača reprezentaciji.

Da, kod današnjeg Bayernova trenera Hrvatska je igrala loše, blijedo, danas igrači govore da atmosfera nije bila dobra, ali Kovač je ostao ustrajan svemu: i nepotrebno vojničkoj disciplini, i svakodnevnom maltretiranju vađenjem krvi, i ideji da je idealan i nezamjenjiv par zadnjih veznih Modrić - Rakitić, i zamornim sastancima... i Anti Rebiću.

Vjerovao mu je u reprezentaciji, vjerovao mu je u Eintrachtu, gdje mu je donio trofej kupa u utakmici koja mu je, kako je sam Rebić rekao, promijenila život, lako bi ga mogao povući za sobom i u Bayern.Vjeruje mu sada i Dalić, pa makar dijelom i zbog toga žrtvovao Kalinića, pa i Kramarića i Pjacu.

Ante Rebić prošao je neobičan nogometni put. S 15 je godina Imotski zapazio njegov talent i uzeo ga, i taman kad su trebali ući u kadetsku prvu ligu - ispričao je za Večernji list nekadašnji tajnik nogometne škole NK Imotskog Mate Lešina - Hajduk ga je pozvao na probu. Na kadetski turnir u Bari.

"Kada se vratio iz Italije, njegov otac Boško kazao je kako Hajduk u njegovu sinu Anti ne vidi dovoljno dobar potencijal te kako razočarani dečko ne želi više igrati nogomet! Ne znam zašto se u Splitu pojavila ta fama o Rebiću, premda me ona ne iznenađuje jer Hajduku su tako pobjegli i Boban i Modrić. Kada sam čuo da se želi ostaviti nogometa, nazvao sam svoju školsku prijateljicu Višnju Žužul i dao im preporuku za Antu, jamčeći za njega, tvrdeći kako se zaista radi o iznimnom talentu. Što je on igrajući za RNK Split i dokazao. Uspoređujući Rebića iz dječačkih i sadašnjih dana, mogu reći da se uozbiljio i potpuno sazrio i tvrdim vam kako će Ante završiti u nekom od deset najvećih svjetskih klubova", ispričao je Lešina.

A tu počinje epizoda o prvom nogometnom ocu, u ovom slučaju majci, Višnji Žužul, supruzi vlasnika RNK Splita Slavena Žužula. Od prvoga dana boravka u Parku mladeži Žužuli su prihvatili Antu Rebića kao vlastito dijete...

"Ante je prije svega pošten, neiskvaren dečko, plemenita srca i tople duše. Pomalo je neukrotiv, ima nešto buntovničko u sebi, dozu agresije, što je za nogometaša vrlina. Sjećam se dobro njegovoga debija, kada je s 18 godina zabio gol Dinamu u Maksimiru", pričala je Višnja Žužul, ali i dodala:

"Kada smo letjeli u London na utakmicu s Fulhamom, Ante je zakasnio na autobus koji nas je vozio u zračnu luku, pa je tamo stigao naknadno. Za taj propust trener Ivan Katalinić sankcionirao ga je odstranjivanjem iz momčadi, što mu je moj suprug zamjerio, jer ta je utakmica bila prilika da Antu Rebića upozna cijela Europa."

Tadašnji trener crvenih Ivan Katalinić također je u Anti vidio dijamant koji treba brusiti. Pa i pedagoškim mjerama.

Dinamo ga je tada jako želio, ali Ante je završio u Fiorentini. Prolazio je teške trenutke jer nije puno igrao, pa se zatvarao u sebe, odlazio na posudbe u Leipzig (gdje se sprijateljio s Kimmichem) i Veronu, no ni ondje nije bilo sreće. Dok ga opet nije prigrlio drugi nogometni otac Niko Kovač i odveo u Eintracht.

Danas mu je cijena veća od deset milijuna eura i Eintrachtu je veliki problem što novac od transfera mora dijeliti s Fiorentinom.

Sazrio je, one balotellijevske akrobacije poput udaranja suparnika pa prigovaranja sucu koji ga je isključio na prošlom SP-u očito će biti dio njegova karaktera zauvijek, ali izrastao je u važnog igrača jedne velike reprezentacije kao što je hrvatska. Stigao je i prvi gol na velikim natjecanjima, stići će i veliki transfer...

Vjeruje mu sada i Dalić. Treći nogometni tata?