thumbnail Zdravo,

'Mali' se bune na konkurentnost, no taj prijedlog podržava zasad devet klubova. Treba ih biti 14...

Premier liga će predložiti da se 35 posto zarade od prodaje televizijskih prava izvan Britanije raspodijeli klubovima po plasmanu u ligi na kraju godine, a ostatak od 65 posto ode svim klubovima jednako.
 
Trenutačno se cijela zarada jednako distribuira svim klubovima u Premiershipu , pa je tako svaki klub prošle sezone dobio 39 milijuna funti .
 
 
Manchester City , Manchester United , Tottenham , Chelsea , Arsenal i Liverpool su klubovi koji su za takvu promjenu. Klubovi s najvišim prihodima smatraju kako bi trebali dobiti veći dio međunarodnog novca, u skladu s njihovom globalnom prepoznatljivošću i ulaganjima.
 
Ostalih 14 klubova sastalo se prošloga tjedna i pozvali su Richarda Scudamorea , izvršnog predsjednika Premier lige, koji im je opisao prijedlog lige. Trenutačno devet klubova podržava novu raspodjelu novca, a da bi prijedlog prošao, mora ih se složiti 14.
 
 
Sastanak svih klubova čekuje se danas u Londonu i prijedlog bi mogao biti prihvaćen  odmah   nakon glasanja. 
 
Sean Dyche , trener Burnleya koji je trenutno šesti u ligi, za navedeni prijedlog je rekao:
 
"Treba li se jednako dijeliti novac? Da, samo zbog ravnopravnosti, uravnoteženosti lige. Znamo da je ionako natjecanje dosta neuravnoteženo, a ovime bi bilo još više. Novac regulira konkurentski element u profesionalnom nogometu, pa ako netko dobije više novca, a netko manje, konkurentnost nekih klubova će se smanjiti."
 
Sličan sustav ima španjolska La Liga, gdje Real i Barcelona od TV prava dobivaju više novca nego ostali klubovi.

Povezani